Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли та як звітувати з ЄСВ єдинникам за ставкою 2% — ДПС

Реклама

Головне Управління ДПС у Тернопільській області повідомило правила подання звітності та сплати податків для єдинників, що перебувають на ІІІ групі за ставкою 2%.

Контролери нагадали, що податковий (звітний) період для платників єдиного податку 2% дорівнює календарному місяцю.

Тому платники єдиного податку 2% подають до контролюючого органу податкову декларацію з єдиного податку у строки, встановлені для місячного податкового (звітного) періоду, крім окремих випадків. А суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій ним податковій декларації з єдиного податку, слід сплачувати протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання податкової декларації.

Фіскали звернули увагу на те, що форма декларації для єдинників за ставкою 2% затверджена наказом від 26.04.2022 р. №124 і передбачає можливість подання в її складі, зокрема, Додатку 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі - Додаток 2).

Тому при визначенні ЄСВ, платники єдиного податку 2% в складі декларації за грудень подають Додаток 2, де в розрізі місяців податкового (звітного) року визначають базу нарахування та суму нарахованого ЄСВ. При цьому строки подання для такої декларації встановлюються як для податкової декларації платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, тобто 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Дізнавайтеся першими про зміни законодавства під час воєнного стану. Усі нововведення, аналітика й консультації доступні в LIGA360. Замовляй сьогодні на вигідних умовах.

Подання декларації, що містить в своєму складі Додаток 2 за податковий (звітний) період, відмінний від грудня податкового (звітного) року, та яка не містить додаткових відміток щодо підстав включення Додатку 2 у зазначений період, суперечить вимогам ПКУ.

Водночас податківці у листі ДПС України від 25.05.2022 № 4183/7/99-00-24-03-01-07 зазначили, що подання декларації, яка містить в своєму складі Додаток 2 за податковий (звітний) період, відмінний від грудня податкового (звітного) року допускається у разі:

- призначення пенсії;

- призначення матеріального забезпечення, страхових виплат;

- державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Як бухгалтеру автоматично дізнаватися про зміни воєнного часу? У рішенні LIGA360:Бухгалтер. Норми оподаткування й бухобліку, особливості подання звітності й оплати праці - все подано в зручному форматі й систематизовано. Замов рішення прямо сьогодні за акційною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини