Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можлива в період війни сплата зменшеної суми ЄСВ при виплаті зарплати

Реклама

Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків надало пояснення на питання, чи надають банкам довідку-розрахунок на виплату зарплати роботодавці - платники ЄП, які не сплачують ЄСВ за працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ.

Податківці відсилають до листа Мінфіну від 15.03.2022 р № 11220-04-10/6143, яким врегульовано порядок надання платниками ЄСВ довідки-розрахунку на виплату зарплати під час воєнного стану, незалежно від наявності або відсутності у роботодавця працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ.

Роз?яснення з “гарячих тем” бухгалтерського обліку є в LIGA360:Бухгалтер. Зміни оподаткування й бухобліку, податкові зобов?язання під час війни, особливості подання звітності - всі документи подано зручними блоками й систематизовано. Обирай вигідний тариф за посиланням.

У цьому листі нагадується, що ТПП України підтверджено, що обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення, є надзвичайними, невідворотними та об'єктивними обставинами для суб'єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов'язанням/обов'язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

Тому, приймаючи до уваги роз'яснення, надане ТПП України, а також для зняття соціальної напруги в умовах воєнного стану і сприятливих умов для своєчасної виплати зарплати запропоновано платникам ЄСВ в реквізиті «Призначення платежу» платіжного доручення на виплату зарплати зазначати суму сплаченого ЄСВ, якщо вона менша ніж 1/5 суми коштів для виплати зарплати.

Водночас строк дії раніше виданої довідки без перевірки сум сплати ЄСВ вважається продовженим до закінчення воєнного стану. Також для підтвердження раніше (авансом) сплаченої суми ЄСВ, у тому числі з рахунку в іншому банку, платнику ЄСВ в реквізиті «Призначення платежу» платіжного доручення на виплату зарплати рекомендовано вказати, що ЄСВ сплачено раніше (авансом) із зазначенням місяця сплати та суми ЄСВ, дати та номера платіжного доручення, яким таку суму ЄСВ будо сплачено.

Зміни в оподаткуванні й звітності - усі важливі матеріали читайте в "Інтербух". Передплатіть видання зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини