Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС пояснила особливості формування податкового кредиту після відновлення роботи ЄРПН

Реклама

ДПС видала інформаційний лист № 3/2022 від 21.06.2022 року, в якому пояснила особливості подання податкової звітності, сплати податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та ПДВ, формування податкового кредиту, у зв'язку із змінами, які запроваджені Законом № 2260.

Ціла група питань, зокрема, присвячені формуванню податкового кредиту (ПК) з ПДВ.

1. За які податкові періоди формують ПК на підставі первинних документів (з якого періоду ПК формують виключно на підставі ПН/РК, зареєстрованих ЄРПН)?

За операціями з придбання товарів/послуг, за якими в ЄРПН постачальниками не зареєстровано ПН/РК, платники податку можуть сформувати ПК за податкові періоди лютий, березень, квітень, травень 2022 року виходячи з сум ПДВ, сплачених (нарахованих) у складі вартості придбаних товарів/ послуг, на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів.

У подальшому такий ПК підлягає підтвердженню зареєстрованими в ЄРПН ПН/РК.

ПК, починаючи зі звітного періоду червня 2022 року, формують виключно на підставі ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН.

Зміни оподаткування й бухобліку, податкові зобов?язання під час війни, особливості подання звітності - всі документи подано зручними блоками й систематизовано в LIGA360:Бухгалтер. Обирай вигідний тариф за посиланням.

2. Чи зберігається право на ПК, сформований за звітні періоди лютий-травень 2022 року на підставі первинних документів, отриманих від постачальника, який на дату здійснення першої події (відвантаження товарів або їх оплата) був зареєстрований як платник ПДВ, та надалі зареєструвався платником ЄП третьої групи зі ставкою 2%?

Право на ПК зберігається за умови, якщо такий ПК сформований за звітні (податкові) періоди лютий-травень 2022 року на підставі первинних (розрахункових) документів, отриманих від особи, яка на дату події, що сталася раніше (постачання товарів/послуг чи їх оплата), була зареєстрована як платник ПДВ та надалі стала платником ЄП за ставкою 2%, та якщо ПН/РК, складені за такими операціями, будуть зареєстровані в ЄРПН протягом 60 календарних днів з дня відновлення реєстрації такої особи (постачальника) платником ПДВ.

3. Чи є право на ПК за звітні періоди лютий-травень 2022 року на підставі первинних документів, отриманих від особи, у якої відсутня можливість зареєструвати ПН в ЄРПН до 15 липня 2022 року?

Право на ПК зберігається за умови, якщо такий ПК сформований за звітні періоди лютий-травень 2022 року на підставі первинних (розрахункових) документів, отриманих платником податку за операціями з придбання товарів/послуг від платника ПДВ, у якого відсутня можливість своєчасно здійснити реєстрацію ПН/РК, та якщо за такими операціями будуть складені ПН/РК та зареєстровані в ЄРПН протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення такої можливості, або протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. У разі відсутності факту реєстрації в ЄРПН ПН/РК по закінченню 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення такої можливості, або шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні, ПК, сформований за первинними (розрахунковими) документами, має бути виключений з декларації відповідного періоду шляхом подання уточнюючого розрахунку до такої декларації.

4. Як формується ПК при отриманні послуг від нерезидента за періоди лютого-травня 2022 року у випадку відсутності можливості реєстрації ПН?

Тимчасово, за податкові періоди лютий, березень, квітень, травень 2022 року за операціями з придбання послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких митна територія України, та за якими в ЄРПН не зареєстровано ПН, платники податку - отримувачі таких послуг мають право на віднесення сум ПДВ за даними операціями до податкового кредиту відповідного звітного (податкового) періоду, на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, складених платником податку за операціями з придбання таких послуг.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини