Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Допомога по частковому безробіттю для працівників та ФОП: процедура отримання

Реклама

Починаючи із 24 червня 2022 року діє новий Порядок надання допомоги по частковому безробіттю, затверджений постановою КМУ від 21.06.2022 р. № 702. Про його новації йшлося у новині.

Державний центр зайнятості розповів деталі порядку, умов, тривалості виплати такої допомоги по частковому безробіттю.

Як HR-фахівцю отримувати актуальне законодавство й моніторити зміни? Вся інформація є у LIGA360:HR-менеджер. Замов рішення сьогодні на вигідних умовах.

Хто може отримати допомогу?

Працівники та ФОП у разі втрати ними частини зарплати через зупиненням (скороченням) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) з причин економічного, технологічного характеру, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного або воєнного стану, встановлення карантину.

Які умови?

?- зупинення виробництва продукції не менш як 20% чисельності працівників роботодавця;

- рівень скорочення тривалості робочого часу та доходу ФОП, становить 30 і більше відсотків на місяць;

- відсутність у роботодавця або ФОП, яка є застрахованою особою, заборгованості із виплати зарплати та сплати ЄСВ або сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування упродовж 6 місяців, які передують місяцю зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг);

- сплата роботодавцем за кожного працівника або ФОП, яка є застрахованою особою, ЄСВ упродовж останніх 6 місяців, що передують місяцю, в якому почалося зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг);

- роботодавець не є фондом соціального страхування.

Хто надає допомогу?

Допомогу надає центр зайнятості за зверненням роботодавця або ФОП

Виплачує працівникам допомогу по частковому безробіттю роботодавець, з яким оформлено трудові відносини. Однак допомогу не виплачують працівникам, які працюють за сумісництвом.

Виплату не здійснюють працівникові в період простою та відпустки без збереження зарплати і в разі призупинення трудових відносин.

Яка тривалість виплати?

Допомогу надають на строк зупинення виробництва продукції, але не більш як 180 календарних днів сумарно протягом 36 місяців з дня зупинення (скорочення) виробництва.

Який перелік документів?

Роботодавець або ФОП подає до центру зайнятості заяву про надання допомоги по частковому безробіттю:

- в електронній формі з цифровим підписом на адресу офіційної електронної пошти центру зайнятості за місцем провадження господарської діяльності;

- у паперовій формі - особисто до центру зайнятості.

До заяви додають:

- роботодавець - відомості про працівників, у яких виникло право на допомогу;

- ФОП, яка є застрахованою особою та звертається по отримання допомоги, - відомості про себе за формою згідно з додатком 2.

При поданні відомостей про себе та найманих працівників ФОП, яка є застрахованою особою, подає відомості за формами згідно з додатками 1 і 2.

Де підприємцю шукати актуальну інформацію? Усе необхідне знайдеш у рішенні LIGA360:Підприємець. Новини, аналітика, онлайн-звітність, форми та бланки. Більше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини