Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як покарають ФОПа-єдинника за втрату книги обліку доходів — ДПС

Реклама

Податківці пояснили, як має діяти ФОП-єдинник (першої - третьої груп) у разі втрати книги обліку доходів (книги обліку доходів і витрат), яка велась до 01.01.2021 р., якщо втрата такої книги не пов'язана з проведенням на територіях бойових дій або тимчасовою окупацією територій збройними формуваннями росії.

Контролери нагадали, що згідно з абз. 1 та 2 п. 44.5 ПКУ у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів, платник податків зобов'язаний у п'ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити (із наданням оформлених відповідно до законодавства документів, підтверджуючих настання події, що призвела до такої втрати, пошкодження або дострокового знищення документів) контролюючий орган за місцем обліку в порядку, встановленому ПКУ для подання податкової звітності, та контролюючий орган, яким було здійснено митне оформлення відповідної митної декларації, надано авторизацію відповідно до Митного кодексу України.

Ппри цьому платник податків зобов'язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.

Тож якщо ФОП не відновить документи, то вважається, що такі документи були відсутні у такого платника податків на час складення такої звітності або на час виконання ним вимог митного, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Отже, у разі не відновлення книги обліку доходів (книги обліку доходів і витрат) до платника єдиного податку застосовується фінансова та адміністративна відповідальність.

Винятком із цього правила буде випадок, коли втрата документів пов'язана з тим, що на територіях ведуться (велися) бойові дії, або з тим, що територія тимчасово окупована збройними формуваннями росії.

Усі бухгалтерські інструменти для підприємця - в одному рішенні. Замовляй рішення LIGA360, щоб знати про зміни законодавства, перевіряти контрагентів й подавати звітність онлайн. Деталі за посиланням.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 107.01.06 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини