Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які документи підтверджують факт знищення або пошкодження орендованого майна внаслідок війни — Фонд держмайна

Реклама

У Фонді державного майна України повідомили, якими документами можуть бути підтверджені факти знищення або пошкодження орендованого майна внаслідок збройної агресії росії.

Механізм оперативного реагування виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, військових адміністрацій, центральних органів виконавчої влади, органів управління та сил цивільного захисту, спрямований на ліквідацію наслідків збройної агресії росії, пов'язаних із пошкодженням будівель та споруд, на територіях, на яких відсутні або завершено активні фази бойових дій визначений Порядком виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, пов'язаних з пошкодженням будівель та споруд, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.2022 р. № 473 (далі - Порядок невідкладних робіт).

Відповідно до п. 9 Порядку невідкладних робіт роботи з обстеження пошкоджених об'єктів виконуються відповідно до Порядку проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об'єктів будівництва, затвердженого постановою Кабміну від 12.04.2017 р. № 257 (далі - Порядок обстеження).

За результатами обстеження пошкоджених об'єктів виконавець робіт з обстеження складає звіт відповідно до п. 81 Порядку обстеження.

До зазначеного звіту також додається акт обстеження, що повинен містити інформацію щодо визначеної за результатами обстеження категорії пошкоджень об'єкта (відповідно до кількісних та якісних характеристик пошкоджень).

Одночасно з цим результати обстеження відображаються у паспорті об'єкта, який виготовляється з використанням Реєстру будівельної діяльності. Паспорт об'єкта складається виконавцем у паперовій та електронній формі на об'єкт у цілому та передається протягом 10 днів з дати його складення управителю або власнику об'єкта.

У Фонді держмайна також додатково повідомили, що документами, які підтверджують знищення майна, можуть бути:

- матеріали технічної інвентаризації, що засвідчують факт знищення майна,

- довідки органів внутрішніх справ України,

- акт про пожежу, офіційні висновки інших установ або організацій, які відповідно до законодавства уповноважені засвідчувати факт знищення майна тощо, вказане підтверджується правовою позицією Верховного Суду у постанові від 17.01.2019р. у справі № 708/254/18.

Отже, для підтвердження факту знищення або істотного пошкодження орендованого майна внаслідок збройної агресії росії, необхідно використовувати документи оформлені відповідно до Порядку невідкладних робіт та Порядку обстеження.

Усі бухгалтерські інструменти для підприємця - в одному рішенні. Замовляй рішення LIGA360, щоб знати про зміни законодавства, перевіряти контрагентів й подавати звітність онлайн. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини