Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд змінив умови компенсації роботодавцям допомоги за внутрішньо переміщених осіб

Реклама

Уряд постановою КМУ від 21.06.2022 р. № 735 затвердив Порядок надання допомоги по безробіттю та скоригував норми ще декількох постанов, які визначають порядок виплати допомоги від на випадок безробіття під час воєнного стану.

Зокрема, на час воєнного стану особам та суб'єктам господарювання, яким на день набрання чинності Законом № 2220 (07.05.2022 року) призначено відповідно виплату матеріального забезпечення на випадок безробіття або допомогу по частковому безробіттю, або компенсації, визначені Законами України "Про зайнятість населення" та "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", такі виплати здійснюють з дотриманням умов, передбачених законодавством, що діяло до набрання чинності Законом № 2220 (07.05.2022 року).

Слідкуй за змінами законодавства щодо дистанційної роботи, оплати праці чи звільнення працівників в умовах воєнного стану. Все потрібне для HR-фахівця й кадровика є у LIGA360. Замовляй сьогодні

Державна служба зайнятості на час воєнного стану тимчасово зупиняє виплату та фінансування компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов'язаних із сплатою ЄСВ, відповідно до ч. 3 ст. 24 Закону України "Про зайнятість населення" (роботодавцю, який протягом 12 календарних місяців забезпечував створення нових робочих місць, працевлаштовував на них працівників).

Також змін зазнав Порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні, затверджений постановою КМУ від 20.03.2022 р. № 331.

Уточнено, що роботодавець повинен подати копію наказу про працевлаштування особи або документ, що підтверджує працевлаштування на умовах, передбачених п. 2 цього Порядку.

Тепер роботодавцю автоматично програмними засобами Порталу Дія надсилається інформаційне повідомлення про подання заяви.

У випадку підтвердження за результатами додаткової перевірки факту невідповідності роботодавця або працівника вимогам цього Порядку, що були отримані за результатами верифікації, здійсненої Мінфіном, після прийняття регіональним центром зайнятості рішення щодо надання компенсації витрат таке рішення скасовується, а кошти, виплачені роботодавцю, підлягають поверненню.

Коли на дату прийняття рішення регіональним центром зайнятості трудові відносини з працівником припинено, сума компенсації, що підлягає відшкодуванню, розраховується і виплачується пропорційно відпрацьованому працівником часу на місяць.

Регіональний центр зайнятості здійснюватиме перерахування коштів роботодавцю за перший місяць роботи працівника протягом п'яти робочих днів після зарахування коштів на рахунок регіонального центру зайнятості.

Перерахування коштів роботодавцю за другий місяць роботи працівника здійснюється протягом п'яти робочих днів після зарахування коштів на рахунок регіонального центру зайнятості.

У випадку подання роботодавцем відомостей про працевлаштування особи після закінчення двох місяців працевлаштування регіональний центр зайнятості здійснює перерахування коштів роботодавцю за два місяці роботи працівника.

Переглядайте публікацію «Оформлення трудових відносин: кадрова документація щодо прийняття та звільнення». Отримай якісну аналітику в умовах воєнного стану. Видання LIGA ZAKON надаються зі знижкою 10% при оплаті від 6 місяців.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини