Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли лікарняні під час простою оплачують, а коли — ні: роз’яснення Фонду соцстраху

Реклама

Фонд соціального страхування України нагадав, що кожен працівник має право на отримання компенсації втраченого за час лікування заробітку. При цьому під час війни Фонд соцстраху продовжує фінансувати допомоги по тимчасовій втраті працездатності в повному обсязі.

Під час бойових дій на підприємстві може бути запроваджено тривалий період простою і працівники в такому разі не виконують свою роботу. Цей період оплачується у розрахунку не нижче 2/3 встановленого окладу. Але чи оплатять листок непрацездатності, у якому період хвороби припаде на час такого простою?

З цього питання Мінсоцполітики надало роз'яснення від 05.07.2022 р.№ 6700/0/2-22/45, в якому висвітлили наступну позицію.

Якщо працівник під час простою зобов'язаний дотримуватись трудового розпорядку або у нього настало право на відпустку по вагітності та пологах, допомога по тимчасовій непрацездатності надається за всі дні непрацездатності, за які працівник втрачає оплату.

Скористайтесь спеціальною пропозицією LIGA ZAKON до Дня бухгалтера. Тільки зараз рішення LIGA360:Бухгалтер можна придбати зі знижкою 30%. Обирайте тариф "Професійний" чи "Преміум" прямо зараз.

В інших випадках, якщо під час тривалого простою працівник не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку - підстави для оплати лікарняного як за рахунок коштів роботодавця, так і за рахунок коштів Фонду соцстраху відсутні.

Рішення про відмову в призначенні матеріального забезпечення працівнику під час простою приймає комісія із соціального страхування підприємства у зв'язку з відсутністю втрати доходу через тимчасову непрацездатність.

Водночас, оскільки оплата простою не з вини працівника віднесена до гарантійних і компенсаційних виплат фонду додаткової заробітної плати як оплата за невідпрацьований час, у разі хвороби працівника, у якого відсутнє право на оплату лікарняного, за ним зберігається оплата простою у розрахунку не нижче від двох третин встановленого окладу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини