Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЄБА вказала на суперечливі моменти нового підходу в розрахунку нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю

Реклама

В Європейській бізнес асоціації розповіли про прохання бізнесу не змінювати підходи до працевлаштування осіб з інвалідністю під час воєнного стану.

Профільна асоціація вказала на новації законопроєкту № 7433, який Комітет фінансів, податкової та митної політики ВРУ рекомендує до прийняття у першому читанні.

По-перше, в ньому пропонують змінити підхід до розрахунку кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. Наразі роботодавці самостійно роблять такі розрахунки і щорічно подають їх у вигляді звіту про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю за формою № 10-ПОІ. Натомість законопроєкт № 7433 пропонує перекласти цей обов'язок на територіальні відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, які будуть отримувати необхідні дані від ПФУ

Тобто, бізнес звільняють від обов'язку подавати ще один звіт, який фактично дублює інформацію в рамках квартальної звітності із ПДФО та ЄСВ. Однак дані, якими оперуватимуть державні органи, самостійно збираючи та обробляючи інформацію за допомогою електронних реєстрів, можуть потребувати уточнення та/або корегування. Діюче законодавство дозволяє підприємствам вносити коригування як за поточний, так і за попередні звітні періоди. В проєкті закону можливість вносити корегування не передбачено.

Липень - час спростити роботу бухгалтера. Тільки до Дня бухгалтера LIGA ZAKON надає знижку на ІТ-платформу LIGA360 для вирішення робочих завдань. Придбайте тариф "Професійний" та "Преміум" зі знижкою 30%.

По-друге, встановлюють занадто короткий період між отриманням інформації про виконання нормативу та граничним строком сплати штрафу за невиконання нормативу. Розрахунок кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю пропонують надсилати компаніям до 1 квітня, а час для сплати штрафу за невиконання нормативу залишити чинним - до 15 квітня. Це фактично нівелює право роботодавця оскаржити результати, у тому числі за рахунок виправлень у поданих звітностях за попередні періоди, або довести, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення такого правопорушення.

По-третє, встановлюють нові підстави для перевірок Держпраці. Виявлення ознак порушень законодавства про працевлаштування осіб з інвалідністю в отриманій з Державного реєстру інформації, може стати причиною для перевірки підприємств контролюючими органами. Це може створити додаткове навантаження на бізнес у вигляді збільшення кількості позапланових перевірок у сфері трудових відносин, проведення яких нещодавно відновили попри воєнний стан. З огляду на те, що підприємців на період дії воєнного стану та на перші місяці після його завершення звільнили від обов'язку подавати звіти, бізнесу може бути складно захищати свої інтереси перед інспекторами через відсутність у них необхідної звітності.

Слідкуй за змінами законодавства щодо дистанційної роботи, оплати праці чи звільнення працівників в умовах воєнного стану. Все потрібне для HR-фахівця й кадровика є у LIGA360. Замовляй сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини