Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нараховуємо ПДВ при списанні товарів

22 липня 2022, 16:45
3188
0
Реклама

Внаслідок наявності окремих випадків браку, псування або закінчення строку придатності певний вид товарів може не підлягати реалізації через встановлену законодавством заборону такої реалізації. У такому разі, враховуючи норми щодо порядку здійснення роздрібної торгівлі непродовольчих товарів, платник ПДВ здійснює списання товарів. Вартість таких списаних товарів включається до складу вартості витрат на реалізацію інших товарів.

В свою чергу, податківці в черговій консультації відмітили, що у разі списання товарів такі товари не можуть бути використані у межах господарської діяльності платника податку.

Скористайтесь спеціальною пропозицією LIGA ZAKON до Дня бухгалтера. Тільки зараз рішення LIGA360:Бухгалтер можна придбати зі знижкою 30%. Обирайте тариф "Професійний" чи "Преміум" прямо зараз.

Таким чином, при списанні товарів, придбаних з ПДВ для використання в оподатковуваних операціях (для списання товарів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, - у разі, якщо під час такого придбання суми податку були включені до складу податкового кредиту), податкові зобов'язання з ПДВ на підставі п. 198.5 ПКУ:

- нараховуються, якщо вартість таких товарів не включається до вартості іншої готової продукції, операції з постачання якої підлягають оподаткуванню;

- не нараховуються, якщо вартість таких товарів включається до вартості іншої готової продукції, операції з постачання якої підлягають оподаткуванню.

Отже, якщо при списанні товарів, придбаних з ПДВ, вартість таких товарів включається до складу витрат на реалізацію інших товарів (що документально підтверджується відповідно до законодавства), операції з постачання яких підлягають оподаткуванню, то податкові зобов'язання з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ під час здійснення операцій з їх списання не нараховуються.

Джерело: ІПК ДПС від 25.01.2022 р. № 131/ІПК/99-00-21-03-02-06.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини