Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як покарають ФОПа-загальносистемника за пошкодження чи знищення книги обліку доходів і витрат — ДПС

Реклама

У ДПС у Черкаській області роз'яснили, як має діяти ФОП на загальній системі оподаткування у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат (у паперовому/електронному вигляді), та чи передбачена в такому випадку відповідальність.

При цьому контролери нагадали, що фізособи - підприємці зобов'язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

У разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів, зазначених в пп. 44.1 ПКУ, платник податків зобов'язаний у п'ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити (із наданням оформлених відповідно до законодавства документів, підтверджуючих настання події, що призвела до такої втрат, пошкодження або дострокового знищення документів) контролюючий орган за місцем обліку в порядку, встановленому ПКУ для подання податкової звітності (п. 44.5 ПКУ).

Платник зобов'язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.

Якщо платник податків не забезпечив зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених податковим законодавством строків їх зберігання, на нього можуть накласти штраф у розмірі 1020 грн.

Аналогічна відповідальність передбачена і у разі ненадання платником податків контролюючим органам оригіналів документів чи їх копій при здійсненні податкового контролю.

LIGA360:Підприємець - твій помічник в мінливому бізнес-середовищі. Знай про зміни й нововведення воєнного часу, подавай звітність в пару кліків, читай галузеві новини. Придбай рішення прямо зараз.

Також за неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов'язкову форму обліку, можуть притягнути до адміністративної відповідальності. Йдеться про попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отже, у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення книги обліку доходів і витрат фізособа - підприємець зобов'язана у п'ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку та відновити її протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.

Якщо у підприємця знищена ця книга або її повторно втрачена, пошкоджена чи достроково знищена, що відбудеться після використання фізичною особою - підприємцем права на їх відновлення, до ФОПа застосовується адміністративна та фінансова відповідальність.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини