Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи надається держслужбовцю додаткова оплачувана відпустка за час простою – НАДС

16 вересня 2022, 14:15
546
0
Реклама

Нацагентство з питань держслужби нагадує: згідно із ч. 3 ст. 12 Закону № 2136-IX (далі - Закон № 2136-IX) протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження зарплати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону України "Про відпустки".

У зв'язку з набранням чинності 19.07.2022 року Закону № 2352-IX наразі ч. 4 ст. 12 Закону № 2136-IX передбачено, що у період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов'язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого п. 4 ч. 1 ст. 9 Закону України "Про відпустки".

Відповідно до пункту 11 Порядку надання державним службовцям додаткових оплачуваних відпусток, затвердженого постановою КМУ від 06.04.2016 р. № 270 (далі - Порядок № 270), додаткова відпустка не надається державному службовцю за час перебування:

- у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

- у відпустках без збереження зарплати:

- у разі, коли дитина потребує домашнього догляду (тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку);

- у разі, коли дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), не більш як до досягнення дитиною шістнадцятирічного віку;

- у разі, коли дитині встановлено категорію "дитина з інвалідністю підгрупи A" (до досягнення дитиною вісімнадцятирічного віку).

Додаткова відпустка не надається держслужбовцю за час навчання у навчальному закладі, установі, організації незалежно від форми власності, що має право надавати освітні послуги, зокрема за кордоном, для підвищення рівня професійної компетентності з відривом від виробництва.

Отже, п. 11 Порядку № 270 визначений вичерпний перелік випадків, за які додаткова оплачувана відпустка не надається.

Тож додаткова оплачувана відпустка надається держслужбовцю за час простою та за час перебування у відпустках без збереження зарплати, наданих відповідно до ст. 26 Закону України "Про відпустки", а також ч. 3 та 4 ст. 12 Закону № 2136-IX.

Джерело: роз'яснення НАДС від 13.09.2022 р. № 156-р/з.

Хочете налагодити ефективну роботу HR-департаменту? Спробуйте рішення LIGA360 для команд. Моніторте репутацію роботодавця, діліться підбірками документів та інструкціями для роботи, обговорюйте професійні новини. Замовте LIGA360 прямо зараз за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини