Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавцям нагадали умови звернення за допомогою по частковому безробіттю під час війни

Реклама

Роботодавці можуть скористатися державною підтримкою при виплаті коштів працівникам у разі, якщо ті втратили частину зарплати через зупинення чи скорочення виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг у період воєнного стану.

Для цього Уряд затвердив постановою від 21.06.2022 р. № 702 порядок надання допомоги по частковому безробіттю, котрий діє із 24.06.2022 року.

Координаційний центр правової допомоги нагадав як працює такий порядок.

1. Хто може отримати допомогу по частковому безробіттю та які умови її отримання?

Отримати допомогу по частковому безробіттю можуть за поданням роботодавця застраховані працівники та ФОП, за яких (які) упродовж останніх 6 місяців до настання часткового безробіття сплачено (сплатили) ЄСВ.

Також критерії для допомоги по частковому безробіттю:

- зупинення чи скорочення виробництва продукції/виконання робіт/надання послуг охопило не менш як 20% чисельності працівників роботодавця, в яких рівень скорочення тривалості робочого часу та зарплати становить 30 і більше відсотків на місяць;

- рівень скорочення тривалості робочого часу та доходу ФОП, яка є застрахованою особою, становить 30 і більше відсотків на місяць;

- відсутність у роботодавця або ФОП, яка є застрахованою особою, заборгованості із виплати зарплати та/або сплати ЄСВ, та/або сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування упродовж 6 місяців, що передують місяцю зупинення чи скорочення виробництва продукції/виконання робіт/ надання послуг;

- роботодавець не є Фондом соціального страхування.

2. За яких умов допомога по частковому безробіттю не надають?

Якщо ситуація на підприємстві або у ФОП не відповідає критеріям, зазначеним вище, допомогу по частковому безробіттю не надають. Також виключеннями для допомоги є й інші обставини, наприклад: у випадку встановлення на підприємстві простою, призупинення трудових відносин з працівником, або його перебування у відпустці без збереження зарплати.

Допомогу по частковому безробіттю не надають, якщо працівник працює за сумісництвом, або при виникненні часткового безробіття відмовився від переведення на підходящу роботу з повним виробничим навантаженням на підприємстві, чи якщо часткове безробіття має сезонний або виключно організаційно-виробничий характер.

Такий вид допомоги не надають працівникам підприємств, установ та організацій, які перебувають у стадії припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності, визнані чи проходять процедуру визнання банкрутом. Не мають також права на допомогу по частковому безробіттю працівники бюджетних установ.

3. Який порядок отримання допомоги по частковому безробіттю та у якому розмірі її надають?

Аби отримати таку допомогу для своїх працівників, роботодавцю необхідно звернутись до найближчого центру зайнятості. ФОП для отримання зазначеної допомоги має звернутися до центру зайнятості, але за умови, що така особа не отримує допомогу по частковому безробіттю як працівник.

Розмір допомоги розраховує центр зайнятості за визначеною формулою, але він не може перевищувати у розрахунку на одного працівника або ФОП 50% розміру мінімальної зарплати. Приміром, до 30 вересня 2022 року цей розмір становить 6500 грн х 50 % = 3250 грн, а з 1 жовтня підвищиться до 6700 грн х 50 % = 3350 грн.

Суму допомоги по частковому безробіттю надають роботодавцям для подальшої виплати працівникам, а ФОП виплачують безпосередньо центром зайнятості.

4. На який строк може бути призначена допомога по частковому безробіттю?

Термін виплати такої допомоги триватиме протягом зупинення чи скорочення виробництва продукції/виконання робіт/надання послуг, але не більш як 180 календарних днів сумарно протягом 36 місяців з дня такого зупинення чи скорочення.

Як HR-фахівцю отримувати актуальне законодавство й моніторити зміни? Вся інформація є у LIGA360:HR-менеджер. Замов рішення сьогодні на вигідних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини