Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що загрожує роботодавцю за непроходження медогляду працівниками — Держпраці

21 вересня 2022, 14:00
4153
0
Реклама

Управління Держпраці в Івано-Франківській області надало роз'яснення щодо того, який адміністративний штраф загрожує підприємству (працівнику) без проходження медичного огляду.

Обов'язок оплатити та організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов'язкового медичного огляду осіб віком до 21 року лежить на плечах роботодавця (ст. 169 КЗпП).

Водночас і працівник зобов'язаний проходити в установленому порядку попередні та періодичні медогляди (ст. 159 КЗпП).

Тож за порушення вказаних правил покарають як роботодавця, так і працівника.

Так, відповідно до ст. 41 КУпАП порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці тягне за собою накладення штрафу на працівників від 4 до 10 НМДГ (від 34 до 170 грн) і на посадових осіб роботодавця - від 20 до 40 НМДГ (від 340 до 680 грн)

За невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, щодо усунення порушень законодавства про охорону праці (невиконання пунктів припису) або створення перешкод для діяльності цих органів згідно ст.188-4 КУпАП тягне за собою накладення штрафу на працівників від 6 до 10 НМДГ (від 102 до 170 грн) і на посадових осіб - від 30 до 100 НМДГ (від 510 до 1700 грн).

При цьому слід пам'ятати, що сплата штрафу не звільняє роботодавця від усунення виявлених порушень у визначені строки.

Не грай в "російську рулетку" зі своїм бізнесом! Контролюй зв?язки, репутацію в медіа та знай актуальні вимоги законодавства - з рішенням LIGA360. Тільки у вересні отримай 5 робочих місць за 5000 грн/міс.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини