Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Військовослужбовцям можуть спростити умови взяття короткої відпустки під час війни

Реклама

В особливий період під час воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець. Норма закріплена у ст. 101 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Також визначені чотири випадки, в яких військовослужбовцю (у мирний час) надають відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин без збереження грошового забезпечення: укладення ним шлюбу, тяжкого стану здоров'я або смерті рідних по крові або по шлюбу, пожежі або іншого стихійного лиха, яке спіткало сім'ю військовослужбовця або рідних по крові або по шлюбу, а також в інших виняткових випадках, коли присутність військовослужбовця в сім'ї необхідна, за рішенням командира (начальника) військової частини. Залежно від обставин тривалість вказаних відпусток може бути до 3, до 10 або до 15 календарних днів.

Однак можуть виникати й інші поважні причини, в силу яких присутність військовослужбовця в сім'ї є необхідною.

Тому нардепи зареєстрували в Раді законопроект № 8081 від 28.09.2022 року, за яким пропонують прибрати із ст. 101 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» згадку про «за сімейними обставинами та з інших поважних причин».

Це дозволить скористатися без обґрунтування причини військовослужбовцями під час дії воєнного стану відпусткою із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Як HR-фахівцю отримувати актуальне законодавство й моніторити зміни? Вся інформація є у LIGA360:HR-менеджер. Замов рішення сьогодні на вигідних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини