Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Компенсацію за використання власного автомобіля для службових цілей оподатковують

Реклама

До оподатковуваного доходу включають додаткове благо у вигляді вартості використання житла, інших об'єктів матеріального або нематеріального майна, що належать роботодавцю, наданих платнику податку в безоплатне користування, або компенсації вартості такого використання, крім випадків, коли таке надання зумовлено виконанням платником податку трудової функції відповідно до трудового договору (контракту) чи передбачено нормами колективного договору або відповідно до закону в установлених ними межах. Відповідна норма закріплена у пп. «а» пп. 164.2.17 ПКУ.

Компенсація, яку виплачує юридична особа найманому працівнику за використання ним під час службових обов'язків власного автомобіля, який не перебуває в оренді у юридичної особи, може здійснюватися за рішенням керівника підприємства та буде вважатися додатковим благом найманого працівника - наголошують в Північному міжрегіональному управління ДПС по роботі з великими платниками податків.

Роботодавець як податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок.

Саме тому сума компенсації, яку виплачує юридична особа найманому працівнику за використання власного автомобіля, який не перебуває в оренді у юридичної особи, при виконанні службових обов'язків, розцінюється як додаткове благо такого працівника та оподатковується ПДФО.

Норми оподаткування й бухобліку, особливості подання звітності й оплати праці - все подано в зручному форматі й систематизовано у рішенні LIGA360:Бухгалтер. Замов рішення прямо сьогодні.

Користуйтеся в роботі:

- Компенсація працівникові за його авто: облікові та податкові особливості й ризики;

- Оренда автомобіля у фізособи: оформлення, оподаткування й облік.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини