Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як простій впливає на обчислення тривалості днів щорічної відпустки та суми компенсації при звільненні

Реклама

Роботодавцям пояснили, як виплатити працівнику, котрий звільняється, компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки, якщо йому було оголошено простій з 1 березня 2022 року.

В ГУ Держпраці у Дніпропетровській області нагадали, що до стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку зараховують, зокрема, час, коли працівник фактично не працював, але за ним, згідно з законодавством, зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково.

Тож час перебування у простої входить до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

При обчисленні середньої зарплати з розрахункового періоду виключають час, упродовж якого працівники, згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин, не працювали, і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково (абз. 6 п. 2 Порядку № 100).

До нього відносять час простою не з вини працівника, який оплачувався у розмірі не нижче 2/3 встановленої працівникові тарифної ставки (окладу).

Тому при розрахунку середньої зарплати для виплати суми компенсації за невикористані відпустки час простою виключають з розрахункового періоду.

Слідкуй за змінами законодавства щодо дистанційної роботи, оплати праці чи звільнення працівників в умовах воєнного стану. Все потрібне для HR-фахівця й кадровика є у LIGA360. Замовляй сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини