Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банківський контроль ЄСВ при виплаті зарплати: новий порядок Мінфіну

Реклама

Наказом Мінфіну від 16.09.2022 р. № 291 затверджений Порядок прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати. Він запрацює з дня його опублікування.

Одночасно втрачає чинність наказ Міндоходів «Про затвердження Порядку прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати» від 09.09.2013 р. № 453.

Надавачі платіжних послуг приймають від платників ЄСВ грошові чеки та платіжні інструкції на видачу (перерахування) коштів для виплати зарплати, на які нараховується ЄСВ, та здійснюють видачу (перерахування) зазначених коштів лише за умови одночасного подання платником ЄСВ платіжних інструкцій про перерахування коштів для сплати сум ЄСВ, в яких платник в реквізиті «Призначення платежу» зазначив період, за який зарплата нарахована або документів, що підтверджують фактичну сплату таких сум.

Для платника ЄСВ, який використовує єдиний рахунок, документом, що підтверджує фактичну сплату ЄСВ є підтвердження (квитанція) про позитивний результат обробки повідомлення про спрямування коштів з єдиного рахунку на небюджетний рахунок, а саме, за напрямом спрямування, що відповідає технологічному коду 71010000, яке містить інформацію про період, за який заробітна плата нарахована.

Суми ЄСВ, сплачені платіжними інструкціями або спрямовані з єдиного рахунку (за період, за який заробітна плата нарахована), повинні становити не менше ніж 22% суми коштів для виплати зарплати, зазначеної в грошових чеках, платіжних інструкціях на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати за цей період.

Якщо у платіжних інструкціях або в підтвердженні про позитивний результат обробки повідомлення про спрямування коштів з єдиного рахунку на небюджетний рахунок сума ЄСВ менша ніж 22% суми коштів для виплати зарплати, то надавачі платіжних послуг приймають від платників ЄСВ грошові чеки та/або платіжні інструкції на видачу (перерахування) коштів для виплати зарплати разом з довідкою-розрахунком в електронній формі або оригіналом довідки-розрахунку у паперовій формі, погодженою з органом ДПС за місцем взяття на облік платника ЄСВ.

Оновлено й форми:

- довідки-розрахунку;

- довідки про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску;

- повідомлення про відкликання довідки про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску.

Норми оподаткування й бухобліку, особливості подання звітності й оплати праці - все подано в зручному форматі й систематизовано у рішенні LIGA360:Бухгалтер. Замов рішення прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини