Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Терміни розрахунків за соціальні товари між виробниками та торговцями будуть оптимізовані – Мінекономіки

Реклама

Перший віце-прем'єр-міністр - Міністр економіки відзначила, що важливо узгодити питання щодо термінів сплати за поставлений товар між товаровиробниками та ритейлерами.

Йдеться, зокрема, про розрахунки за товари, що мають істотну соціальну значущість, та про заборгованість за раніше поставлений товар.

«На моє доручення Мінекономіки та Мінагрополітики за участю асоціацій виробників харчової продукції і рітейлерів наразі опрацьовуються питання оптимізації строків розрахунків. Ми намагаємося зблизити позиції сторін. Зокрема, як компромісний варіант пропонуємо встановити терміни розрахунків у 24 або 30 діб. При цьому перелік товарів буде дещо розширено. Якщо сторони не домовляться, ми вимушені будемо задіяти інші механізми, хоча Уряд принципово проти посилення регулювання», - зазначила Перший віце-прем'єр-міністр - Міністр економіки.

На зустрічі представників влади та бізнесу також порушувались питання щодо:

- забезпечення окремих галузей харчової промисловості пільговим газом;

- кредитування харчових та переробних підприємств за програмою «5-7-9»;

- безперебійного постачання підприємствам харчопрому електроенергії під час віялових відключень;

- обмеження експорту насіння соняшнику;

- отримання дозволу на транзакції за окремими видами операцій з імпорту товарів, послуг, робіт, прав інтелектуальної власності тощо.

Констатовано, що на сьогодні газ за пільговими цінами отримують підприємства хлібопекарської галузі та виробники молокопродуктів. Можливості розширити відповідний перелік на даний момент у країни відсутні. Зараз насамперед потрібно забезпечити пільговим газом населення. Проте, враховуючи важливість стабільної роботи підприємств галузі, питання щодо можливості закупівлі додаткових обсягів газу для пільгового постачання харчовикам буде опрацьовано.

Щодо стосується дозволів на транзакції за окремими видами операцій з імпорту, то чинне законодавство передбачає можливість отримувати такі дозволи НБУ на підставі розпоряджень Уряду та за наявності підстав та обґрунтування. Зокрема, під час минулого засідання Уряду ухвалили рішення щодо транзакцій, яке дозволить українським виробникам брати участь у виставках за кордоном. В переліку фігурують виставки харчової та аграрної галузей.

Також Міністр економіки підтримала прохання харчовиків щодо включення підприємств галузі до переліку критичної інфраструктури, що дозволятиме виробникам продуктів отримувати електроенергію навіть під час віялових відключень. Це питання опрацюють з Міненергетики та місцевими владами, які формують відповідні списки.

Замов LIGA360 та отримуй аналітику й консультації з “гарячих” тем: податки, облік, мито, ліцензії, виплати, алгоритми дій для бізнесу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини