Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затримку у виплаті лікарняних та декретних скоротять – пояснення ФССУ

Реклама

Виплата лікарняних, декретних і страхових виплат не призупинялась Фондом соцстраху ні на день та продовжують фінансуватись у повному обсязі в умовах війни. Хоча у березні-вересні Фонд соцстраху недоотримав понад 5 мільярдів гривень частки ЄСВ відносно планових показників.

Перевищення потреби у видатках на страхові виплати і допомоги над фактичними доходами призвело до затримки фінансування матеріального забезпечення на близько 57 робочих днів.

Це зумовило прийняття Урядом рішення про виділення 352,8 мільйона гривень для часткового погашення заборгованості, а після надходження коштів на рахунок Фонду затримка скоротиться на близько 5 днів.

Чому затримується виплата лікарняних і декретних?

1. Кошти, якими фінансують лікарняні і декретні, становлять частку від ЄСВ, який щомісяця сплачують роботодавці за своїх працівників, а підприємці, самозайняті особи та фермери за себе.

2. ЄСВ, сплачене за військовослужбовців, поліцейських, працівників ДСНС та ін., не йде до бюджету Фонду соцстраху та не направляється на лікарняні, адже для них передбачено інші норми соціального захисту - зокрема, Фонд соцстраху не фінансує для них допомогу по тимчасовій втраті працездатності, а натомість за ними на час хвороби зберігають грошове забезпечення.

3. Від суми зібраного ЄСВ (за виключенням ЄСВ, сплаченого за військових) до Фонду соцстраху направляють 9,5727% - з цього і складається бюджет Фонду. Решта 90,4% ЄСВ, а також 100% ЄСВ, сплаченого за військових, йдуть до бюджетів ПФУ і Фонду на випадок безробіття.

4. У міру сплати ЄСВ роботодавцями, частина цих коштів надходить на рахунок Фонду - і одразу направляється на фінансування матеріального забезпечення і страхових виплат.

Джерело: повідомлення на Урядовому порталі.

Користуйтеся в роботі публікацією «Лікарняні працівникам у запитаннях та відповідях: нарахування та відображення у звітності».

Як HR-фахівцю отримувати актуальне законодавство й моніторити зміни? Вся інформація є у LIGA360:HR-менеджер. Замов рішення сьогодні на вигідних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини