Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порушення ведення військового обліку на підприємстві: як перевіряють і карають

3 листопада 2022, 08:45
15048
0
Реклама

У Департаменті правового захисту апарату ФПУ нагадали, що роботодавці (підприємства усіх форм власності) мають вести військовий облік.

Перелік обов'язків роботодавця вказано в Законі України «Про військовий обов'язок і військову службу» та деталізовано в п. 37 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних затвердженого постановою Кабміну від 07.12.2016 р. № 921 (надалі - Постанова № 921).

Слідкуй за змінами законодавства щодо дистанційної роботи, оплати праці чи звільнення працівників в умовах воєнного стану. Все потрібне для HR-фахівця й кадровика є у LIGA360. Замовляй сьогодні.

Відповідно до п. 53 Постанови № 921, розпорядженнями голів райдержадміністрацій, міських голів міст обласного значення щороку затверджують:

- плани перевірок стану військового обліку на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць;

- завдання з методичного забезпечення військового обліку й підвищення кваліфікації посадових осіб, відповідальних за організацію та ведення військового обліку.

Керуючись вказаними планами, районні (міські) ТЦК та СП (військкомати) щороку проводять перевірки підприємств, які перебувають на території їхньої відповідальності та в яких працюють військовозобов'язані, що заброньовані за ними, а також військовозобов'язані, які мають мобілізаційні розпорядження. Решту підприємств перевіряють раз на три роки (п. 78 Постанови № 921).

У випадку виявлення порушення під час перевірки стану ведення військового обліку на роботодавця може бути накладений адміністративний штраф.

Кодексом України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП), передбачена наступна відповідальність для роботодавців за порушення у сфері військового обов'язку та військового обліку, а саме, згідно ст. 210-1 КУпАП за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, яка передбачає штраф:

а) за перше порушення:

- для громадян від 100 до 200 НМДГ (1700 грн - 3400 грн);

- для посадових осіб від 200 до 300 НМДГ (3400 грн - 5100 грн);

б) за повторне протягом року вчинення порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період:

- для громадян від 200 до 300 НМДГ (3400 грн - 5100 грн);

- для посадових осіб від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 грн - 8500 грн).

Форми і бланки податкової звітності завжди в актуальному стані в сервісі REPORT, завдяки якому можна подавати звітність онлайн і відстежувати етапи її проходження.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини