Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Органи ДПС досить часто оскаржують рішення у малозначних справах – Верховний Суд

Реклама

За 9 місяців 2022 року на розгляд суддів судової палати ВС надійшло 14 тис. скарг - повідомила суддя, секретар судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов'язкових платежів КАС у складі ВС Раїса Ханова під час XІ Податкового форуму.

Попри інтенсивну роботу суддів та працівників апарату, навантаження залишається надмірним. Зокрема, це пов'язано з тим, що органи ДПС оскаржують рішення у справах незначної складності (малозначні справи). Із 14 тис. касаційних скарг, які надійшли впродовж 2022 року, в 9 тис. відмовлено у відкритті касаційного провадження у справах незначної складності, що становить 60 %. Цей відсоток залишається незмінним з моменту запровадження процесуальних фільтрів у лютому 2020 року. 4 тис. 900 касаційних скарг повертаються заявнику, як правило, за відсутності підстав касаційного оскарження та їх обґрунтованості. Натомість відкрито провадження по 5 % касаційних скарг.

Спробуйте VERDICTUM в LIGA360. Аналізуйте тексти судових рішень, формуйте аргументи. Деталі за посиланням.

У свою чергу суддя КАС ВС Ігор Дашутін розповів про вирішення процесуальних питань під час розгляду податкових справ у період дії воєнного стану.

Доповідач звернув увагу на постанову ВС від 31.05.2022 р. у справі № 140/8301/21. Суд наголосив, що суд апеляційної інстанції, ухвалюючи постанову без участі сторін, які виявили бажання бути присутніми в судовому засіданні, у період дії воєнного стану, розуміючи об'єктивні ускладнені обставини щодо можливості сторін прибути до суду (наприклад, призов на військову службу, переїзд до іншого міста, затори тощо), для забезпечення права учасників справи брати участь у судовому процесі, має здійснити дії для забезпечення справедливого судового розгляду. При цьому довідка, складена секретарем судового засідання про відкладення розгляду справи, не є документом належної форми такої процесуальної дії.

Розглядаючи постанову ВС від 29.05.2020 р. у справі № 2а-17269/08/0570 щодо застосування принципу доказування в адміністративному процесі, суддя зазначив, що правовий висновок у ній полягає в тому, що неможливість виконання ухвал суду, зокрема, у зв'язку з тимчасово відсутнім доступом до приміщення адміністративної будівлі податкового органу з огляду на проведення на території міста операції об'єднаних сил не звільняє позивача як суб'єкта владних повноважень від обов'язку надання доказів щодо обґрунтованості заявлених ним позовних вимог.

Також ознайомлено із правовою позицією, викладеною в ухвалі ВС від 12.05.2022 р. у справі № 640/7077/20 щодо продовження процесуального строку в період дії воєнного стану. Суд вказав, що продовження строку є наданням нового строку на вчинення процесуальної дії, яка не була з поважної причини вчинена у заздалегідь встановлений судом строк. Питання продовження процесуального строку в разі невиконання вимог ухвали суду про залишення касаційної скарги без руху з причин, пов'язаних із запровадженням воєнного стану в Україні, вирішується в кожному конкретному випадку, з огляду на доводи, наведені у клопотанні скаржника. Сам лише факт запровадження воєнного стану не може бути підставою для безумовного продовження процесуального строку, відстрочення, розстрочення чи звільнення від сплати судового збору абсолютно в усіх випадках, якщо подання касаційної скарги з невідповідністю її вимогам ст. 330 КАС України відбулося ще до запровадження воєнного стану.

Отримай максимум робочих інструментів й аналітики, слідкуй за змінами воєнного стану, та користуйся професійними сервісами для бухгалтерів. Дізнайся про LIGA ZAKON за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини