Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

«Конструктивні дивіденди»: ДПС нагадує про декларування

Реклама

ДПС звернула увагу платників податків на зміни в ПКУ щодо конструктивних дивідендів, які чинні із 1 січня 2021 року (п. 608 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

В пп. 141.4.2 ПКУ визначено вимогу щодо оподаткування податком на доходи нерезидента виплат, які прирівнюються до дивідендів через невідповідність ціноутворення в таких операціях принципу «витягнутої руки».

Тож, при недотриманні принципу «витягнутої руки» виявлені відхилення прирівнюють до дивідендів з таких операцій:

- суми доходів у вигляді платежів за цінні папери (корпоративні права), які виплачуються на користь нерезидента, зазначеного в пп. «а», «в», «г» пп. 39.2.1.1 ПКУ, у контрольованих операціях понад суму, яка відповідає принципу «витягнутої руки»;

- вартість товарів (робіт, послуг), крім цінних паперів та деривативів, які придбаваються у нерезидента, зазначеного в пп. «а», «в», «г» пп. 39.2.1.1 ПКУ, у контрольованих операціях понад суму, яка відповідає принципу «витягнутої руки»;

- сума заниження вартості товарів (робіт, послуг), які продаються нерезиденту, зазначеному в пп. «а», «в», «г» пп. 39.2.1.1 ПКУ, у контрольованих операціях порівняно із сумою, яка відповідає принципу «витягнутої руки».

Із 01.01.2021 року зазначені доходи оподатковують за ставкою 15 %, якщо інше не передбачено міжнародними угодами, або за формулою, яка зазначена в пп. 141.4.2 ПКУ.

Механізм застосування відповідних міжнародних угод докладно наведено в узагальнюючій податковій консультації № 480 щодо питань оподаткування доходів нерезидентів, що прирівнюються до дивідендів.

У 2022 році проведено коригувань з ТЦУ на суму 3,1 млрд грн, які прирівнюються до «конструктивних дивідендів». Проте платники податків задекларували в додатку ПН до Податкової декларації з податку на прибуток лише 405 млн грн, сплачено податок на репатріацію 49 млн гривень.

Наразі продовжується кампанія декларування «конструктивних дивідендів» у зв'язку з тим, що зобов'язання відображають у декларації з податку на прибуток того звітного періоду, в якому вони були сплачені до бюджету.

Тому податківці акцентують увагу на необхідності декларування таких виплат, подавши додаток ПН до декларації з податку на прибуток підприємств за 2022 рік та сплачувати штрафні санкцій у разі не сплати податку на такі доходи нерезидентів після граничного терміну сплати.

Ключові бухгалтерські новини й аналітика - у рішенні LIGA360. Налайштуйте свою стрічку новин з обраних ресурсів, читайте усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на єдиній платформі. Замовте зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини