Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд підтримав позицію Мінекономіки щодо збереження середнього заробітку за мобілізованими працівниками

Реклама

За працівниками, призваними (прийнятими) на військову службу як до 19.07.2022 року, так і після цієї дати, передбачено обов'язок збереження лише місця роботи і посади.

На це вказувало Мінекономіки у листі від 28.07.2022 р. № 2498/4/4.1-ЗВ-22а із посиланням на Закон № 2352 (діє із 19.07.2022 року) та оновлену редакцію ч. 3 ст. 119 КЗпП.

Тож Мінекономіки не бачить правових підстав продовжувати зберігати середній заробіток за мобілізованими працівниками.

Водночас у міністерстві зазначали, що за мобілізованими працівниками можуть зберігати заробіток, але за власним рішенням роботодавця.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського огляду та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Проте не усі мобілізовані працівники із цим погоджуються, тож маємо першу судову практику із цього питання.

До суду із позовом звернулася працівниця, яка підписала контракт до 19.07.2022 року, тому вважала, що наказ роботодавця щодо припинення виплати середнього заробітку військовослужбовцям на час дії особливого періоду є незаконним, оскільки Закон не має зворотної дії в часі, бо прийняттям більш пізнього закону погіршує її становище та цей закон поширює свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чинності.

В рішенні Слов'янського міськрайонного суду від 17.11.2022 р. у справі № 243/2940/22 вказується, що держава взяла на себе обов'язок з виплати щомісячного забезпечення військовослужбовцям ЗСУ та мобілізованим працівникам (зокрема, тим, що перебувають на військовій службі за контрактом) та при цьому з 19 липня 2022 року зняла цей обов'язок з роботодавців, які в умовах війни та воєнного стану мають обмежені фінансові можливості.

Оскільки закон не має зворотної дії в часі, обов'язок роботодавця щодо збереження за такими категоріями працівників середнього заробітку зберігається включно до дня, що передує дню набранням чинності цим Законом.

Водночас, зазначені зміни не обмежують права суб'єктів господарювання приватної форми власності зберігати такі виплати і після набуття чинності цим Законом. Тобто якщо роботодавець бажає і має можливість виплачувати середній заробіток, то він вправі це продовжувати робити.

Тож для уникнення дискримінаційних підходів відносно працівників, які будуть прийняті (призвані) на військову службу після дня набрання чинності Законом роботодавець вправі припинити збереження заробітної плати за працівниками, які були прийнятті (призвані) на військову службу до дня набрання чинності Законом.

Спробуйте VERDICTUM в LIGA360. Аналізуйте тексти судових рішень, формуйте аргументи. Деталі за посиланням.

Звернуть увагу, що Мінекономіки назвало категорію мобілізованих працівників, за якими продовжують зберігати середній заробіток.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини