Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виплата середнього заробітку мобілізованому коштом підприємства: чи враховують такі суми до розрахунку відпускних

Реклама

Починаючи із 19.07.2022 року, коли набрав чинності Закон № 2352, не вбачається правових підстав для продовження виплати роботодавцем середньої зарплати працівникам, які були призвані (прийняті) на військову службу до дня набрання чинності цим Законом.

Про це нагадало Мінекономіки у листі від 14.09.2022 р. № 4711-06/64983-09 та пояснила, як бути із виплатами мобілізованим працівникам при обчисленні сум відпускних.

Адже підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників. Тобто, продовжувати нараховувати за власним рішенням середній заробіток мобілізованим працівникам.

Обчислюють середню зарплату для оплати часу відпусток виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки (п. 2 Порядку № 100).

При обрахунку середньої зарплати враховують всі суми нарахованої зарплати згідно із законодавством та умовами трудового договору, крім визначених у п. 4 Порядку № 100.

Окрім того, при обчисленні середньої зарплати для оплати відпусток враховують виплати за час, протягом якого працівнику зберігають середній заробіток, у тому числі виплати за час проходження військової служби (абзац 4 п. 3 Порядку № 100).

При цьому нормами Порядку № 100 не передбачено особливостей механізму врахування виплат залежно від джерел їх фінансування.

Також додатково переглядайте новину «Виплата середнього заробітку мобілізованому коштом підприємства: чи включають такі суми до розрахунку лікарняних».

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини