Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи оподатковують площі орендованих земель, які використовує єдинник групи 4, але договори оренди не зареєстровані

5 грудня 2022, 16:50
495
0
Автор:
Реклама

07.04.2022 року набрав чинності Закон № 2145-IX, яким передбачено суттєві зміни щодо порядку оренди землі та реєстрації відповідних договорів під час воєнного стану.

Згідно із нововведеннями, державна реєстрація укладення договорів оренди земельних ділянок під час воєнного стану покладається на районні військові адміністрації (без потреби внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно).

Податковим законодавством чітко не визначено обов'язку щодо включення до об'єкту оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи лише площі сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), щодо яких договори оренди зареєстровані у встановленому чинним законодавством порядку.

При цьому, відповідно до ст.ст. 6, 19, 25 Закону № 161 орендар земельної ділянки зобов'язаний приступати до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди землі, але не раніше державної реєстрації відповідного права оренди, тому платники єдиного податку четвертої групи не звільняються від обов'язку щодо проведення державної реєстрація укладених договорів оренди земельних ділянок.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 108.02.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

LIGA360 - універсальний помічник у роботі бухгалтера. Інструменти онлайн-звітності, правові сервіси для бухгалтера, професійні видання та календарі. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини