Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Не подали декларацію з плати за землю: який строк давності для нарахування податку

Реклама

Чи застосовують строк давності для нарахування плати за землю при неподанні декларації з цього податку - відповіли в Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області.

Податківці відсилають до п. 287.10 ПКУ, за яким податкове зобов'язання з плати за землю може бути нараховано за податкові (звітні) періоди (роки) в межах строків, визначених п. 102.1 ПКУ.

Якщо керуватися п. 102.1 ПКУ, то контролюючий орган, крім випадків, визначених п. 102.2 ПКУ, має право провести перевірку та самостійно визначити суму грошових зобов'язань платника податків у випадках, визначених ПКУ, не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, а якщо така податкова декларація була надана пізніше, - за днем її фактичного подання. Якщо упродовж зазначеного строку контролюючий орган не визначає суму грошових зобов'язань, платник податків вважається вільним від такого грошового зобов'язання (в т.ч. від нарахованої пені), а спір стосовно такої декларації та/або податкового повідомлення не підлягає розгляду в адміністративному або судовому порядку.

Водночас у разі подання уточнюючого розрахунку до контролюючий орган може визначити суму податкових зобов'язань за такою податковою декларацією упродовж 1095 днів з дня подання уточнюючого розрахунку.

Грошове зобов'язання можуть нарахувати або провадження у справі про стягнення такого податку можуть розпочати без дотримання строку давності, визначеного в абзаці 1 п. 102.1 ПКУ, якщо податкову декларацію за період, упродовж якого виникло податкове зобов'язання, не було подано (пп. 102.2.1 ПКУ).

LIGA360 - універсальний помічник у роботі бухгалтера. Інструменти онлайн-звітності, правові сервіси для бухгалтера, професійні видання та календарі. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини