Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна надати працівнику додаткову відпустку під час воєнного стану

27 грудня 2022, 14:05
9531
0
Автор:
Реклама

У Східному міжрегіональному управлінні Державної служби України з питань праці роз'яснили, чи може працівник під час дії воєнного стану окрім основної щорічної відпустки оформити ще й додаткову відпустку.

Перш за все нагадали, що Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-ІХ зі змінами та доповненнями (далі - Закон № 2136-ІХ) було внесено зміни до порядку надання та компенсації відпусток, розрахунку стажу для щорічних основних та додаткових відпусток, встановлено деякі обмеження, а також додано нові види відпусток.

Однак, можливість оформлення протягом періоду воєнного стану щорічних додаткових, соціальних, навчальних та інших відпусток тривалістю та на умовах, визначених законодавством про відпустки не обмежується Законом № 2136-ІХ.

Разом з тим нагадали, що Законом про відпустки передбачено такі види додаткових відпусток:

- щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці (ст. 7 Закону про відпустки);

- щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці та її тривалість (ст. 8 Закону про відпустки );

- додаткові відпустки у зв'язку з навчанням, творча відпустка, відпустка для підготовки та участі в змаганнях, додаткова відпустка окремим категоріям громадян та постраждалим учасникам революції гідності (розділ ІІІ, ст. 13 - 16 Закону про відпустки ).

Таким чином, під час воєнного стану працівник має право оформити додаткову відпустку. При цьому це не залежить від того, чи скористався під час воєнного стану працівник правом на основну щорічну відпустку.

Новий рік - нова LIGA360 для компаній. Забезпечте інформацією ключових співробітників, автоматизуйте медіамоніторинг та договірну роботу вашого бізнесу. До 31 грудня оберіть LIGA360 для 3 чи 5 фахівців, щоб отримати знижку.

Читайте також «Які варіанти відпустки без збереження зарплати можна взяти під час війни - підказали в Держпраці».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини