Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Грошова компенсація замість невикористаних відпусток за минулі роки: чи можливо

Реклама

Чи можна отримати компенсацію за невикористану відпустку за попередні роки без звільнення - відповіли на «гарячій профспілковій лінії».

Замінити відпускні на компенсацію за невикористану відпустку без звільнення працівника заборонено (ст. 2 Закону про відпустки).

За бажанням працівника частину щорічної відпустки замінюють грошовою компенсацією (ст. 24 Закон про відпустки). Це можливо, якщо тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не менше ніж 24 календарних дні.

Тож компенсація можлива лише у працівників з подовженою тривалістю щорічної основної відпустки або наявністю щорічної додаткової відпустки. Якщо ж працівник має щорічну відпустку лише стандартної тривалості (24 к. дн), то він може отримати компенсацію відпустки лише в одному випадку - при звільненні.

Водночас ст. 80 КЗпП забороняє ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до 18 років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами чи з особливим характером праці.

Тому на отримання компенсації за невикористану відпустку без звільнення працівника за попередні роки немає законних підстав.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Також використовуйте роботі:

- Компенсація за невикористану відпустку без звільнення: коли можна отримати;

- Компенсація за невикористану відпустку: які ризики в разі недоплати.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини