Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін змінить порядок розгляду пояснень та копій документів для розблокування податкових накладних

Реклама

Платники ПДВ повинні враховувати, що зміни в порядку зупинення реєстрації податкових накладних діятимуть із 11 січня. Йдеться про постанову КМУ «Про внесення змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» від 23.12.2022 р. № 1428.

Проте на цьому не зупинилися і Мінфін вже розробив проект наказу ««Про затвердження Змін до Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних». Якщо наказ затвердять, то він запрацює через 15 днів з дня його офіційного опублікування.

В міністерстві вказують, що між платниками податку та органами ДПС виникають непорозуміння, основна причина яких - недостатній обсяг документів та пояснень для прийняття позитивного рішення комісії регіонального рівня про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН.

Тому пропоновані зміни передбачають, що за результатами розгляду поданих письмових пояснень та копій документів комісія регіонального рівня протягом 5 робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та копій документів:

- або приймає рішення про реєстрацію НН/РК в ЄРПН та надсилає його платнику податку;

- або направляє повідомлення щодо недостатності пояснень та документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію НН/РК в ЄРПН з пропозицією щодо надання платником податку додаткових пояснень та копій документів на підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК;

- або приймає рішення про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН у разі надання платником податку копій документів, складених із порушенням законодавства, та надсилає його платнику податку.

Платник податку може подати до органу ДПС додаткові пояснення та копії документів на підтвердження інформації, зазначеної у ПНРК, протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання Повідомлення.

Якщо платник податку не надасть додаткових пояснень та копій документів на підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК, комісія регіонального рівня прийме рішення на підставі попередньо поданих пояснень та копій документів на 7 робочий день після направлення Повідомлення платнику податку.

Комісія регіонального рівня прийматиме рішення про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН у разі:

- ненадання додаткових письмових пояснень та копій документів стосовно підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК, реєстрацію яких зупинено ЄРПН, при отриманні Повідомлення;

- та/або ненадання платником податку письмових пояснень та копій документів стосовно підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК, реєстрацію яких зупинено в ЄРПН;

- та/або надання платником податку копій документів, складених/оформлених із порушенням законодавства.

Також з'явиться й форма Повідомлення щодо недостатності пояснень та документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією з питань зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН головних управлінь ДПСУ в областях, м. Києві та Офісу великих платників податків ДПС рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН.

Як швидко знайти форму, бланк або нормативний акт? Понад 1,7 мільйонів документів є у LIGA360. А аналітичні фільтри допоможуть зробити пошук ще зручніше. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини