Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни щодо призначення лікарняних роботодавцем — Фонд соцстраху

10 січня 2023, 09:15
30574
0
Автор:
Реклама

У Фонді соціального страхування України повідомили, що з 01 січня 2023 року набула чинності оновлена редакція Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

23.09.1999 р. № 1105-XIV. Вона передбачає ряд змін щодо розрахунку та призначення допомог, які виплачуються на підставі листків непрацездатності.

Змін зазнало, зокрема, призначення лікарняних. Нагадаємо, що раніше на кожному підприємстві, в установі чи організації створювалась комісія (або уповноважений, якщо на підприємстві до 15 працівників) із соціального страхування. Такі комісії були обов'язковими як для державних, так і для приватних чи інших підприємств, а також ФОПів. Саме комісія була уповноважена призначати або відмовляти в призначенні допомоги за кожним листком непрацездатності працівників.

Однак із 01 січня 2023 року створення і діяльність таких комісій не передбачені. Хто ж замінив комісії із соціального страхування на підприємствах і як тепер призначати допомоги на підставі листків непрацездатності? Відтепер рішення про призначення або відмову в призначенні допомог за листками непрацездатності має приймати сам роботодавець або уповноважена ним особа. Роботодавець може призначити уповноважену особу розпорядчим документом на розсуд керівника підприємства.

Рішення про призначення допомоги по тимчасовій втраті працездатності, допомоги по вагітності і пологах, допомоги на поховання необхідно оформлювати відповідним розпорядчим документом. Це може бути наказ, постанова, розпорядження, рішення тощо.

Читайте також повідомлення «Затверджено розмір допомоги на поховання у 2023 році».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини