Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС пояснила, як платники єдиного податку за ставкою 2% звітують з ЄСВ

Реклама

Платники єдиного податку за ставкою 2 % у разі визначення ЄСВ подають звітність за звітний період - грудень як податкову декларацію платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, в якій розраховують зобов'язання платників єдиного податку наростаючим підсумком та зазначають відомості про суми ЄСВ.

Форма декларації для таких платників єдиного податку, яка затверджена наказом Мінфіну від 26.04.2022 р. № 124, передбачає можливість подати в її складі, зокрема, Додаток 2 "Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску" (далі - Додаток 2).

Тож у разі визначення ЄСВ платники єдиного податку за ставкою 2 % в складі декларації за грудень подають Додаток 2, де в розрізі місяців податкового (звітного) року визначають базу нарахування та суму нарахованого ЄСВ. При цьому строки подання для такої декларації встановлюють як для податкової декларації платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, тобто 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Подавати декларацію, що містить в своєму складі Додаток 2 за податковий (звітний) період, відмінний від грудня податкового (звітного) року, та яка не містить додаткових відміток щодо підстав включення Додатка 2 у зазначений період, буде суперечити вимогам ПКУ.

Проте подання декларації, яка містить в своєму складі Додаток 2 за податковий (звітний) період, відмінний від грудня податкового (звітного) року, допускається у разі:

- призначення пенсії;

- призначення матеріального забезпечення, страхових виплат;

- державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Джерело: лист ДПС від 25.05.2022 р. № 4183/7/99-00-24-03-01-07.

Зміни та нововведення щодо подання податкової звітності у 2023 році - знайдете у LIGA360:Бухгалтер. А модуль "Податки-2023" допоможе бути в курсі численних змін, що відбуваються цього року в податковому законодавстві України. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини