Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Профільний комітет Ради погодив частину змін в порядку надання відпусток

Реклама

Комітет ВРУ з питань молоді і спорту розглянув та рекомендував прийнята за основу законопроект № 8313. Цей документ змінить умови надання відпусток, про що ми сповіщали раніше.

В ході обговорення нардепи підтримали норми законопроекту щодо посилення державної підтримки військовослужбовців, звільнених у зв'язку з демобілізацією із військової служби за призовом під час мобілізації, обмеження надання відпусток на підприємствах, що мають стратегічне значення. Проте запропоновані зміни до законодавства щодо порядку надання відпустки для підготовки та участі в спортивних змаганнях та відпустки при народженні дитини батькові, який не перебуває у шлюбі з матір'ю дитини, є непродуманими і, у разі їх прийняття, нанесуть велику шкоду українському спорту та порушать права дитини на виховання обома батьками.

За нормами чинного законодавства відпустка для підготовки та участі в спортивних змаганнях обов'язково надається працівникам, які беруть участь у всеукраїнських та міжнародних спортивних змаганнях, а тривалість, порядок, умови надання та оплата відпусток для підготовки та участі в змаганнях встановлює КМУ. Законопроект пропонує визначити, що така відпустка надається лише у випадку, якщо це передбачено трудовим чи колективним договором, і саме трудовим чи колективним договором визначати тривалість, порядок, умови надання та оплату відпусток. Таким чином держава передає роботодавцю право вирішувати, чи відпускати спортсменів на всеукраїнські та міжнародні змагання чи ні, а це може нанести велику шкоду українському спорту та міжнародному іміджу держави.

Також члени Комітету наголосили на тому, що пропозиція надавати відпустку при народженні дитини лише тим батькам, що проживають у цивільному шлюбі з матір'ю дитини, та підтвердили факт проживання однією сім'єю з матір'ю дитини відповідним рішенням суду, перешкоджатиме батькові брати участь у вихованні дитини.

Тому члени Комітету вважають недоцільним змінювати чинні норми, що регулюють питання надання відпусток для підготовки і участі в спортивних змаганнях та при народженні дитини.

Додатково переглядайте публікацію «Як отримати «батьківську» відпустку - порядок від КМУ».

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини