Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавець самостійно організовує роботу із призначення та виплати лікарняних – ПФУ

Реклама

Федерація профспілок звернула увагу роботодавців що із 1 січня 2023 року діє нова редакція Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», в ч. 3 ст. 22 якого передбачено, що рішення про призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні листки), приймається страхувальником (роботодавцем) або уповноваженими ним особами.

З цього приводу Федерація профспілок отримала відповідь на свій запит від ПФУ (лист від 01.02.2023 р. № 2800-030401-8/5227).

Фахівці ПФУ пояснюють, що рішення про призначення страхової виплати приймає страхувальник або уповноважені ним особи. Вони контролюють правильністю нарахування і своєчасністю страхових виплат, приймають рішення про відмову в призначенні або припинення страхових виплат (повністю або частково), розглядають підставу і правильність видачі документів, які є підставою для надання страхових виплат. Іншого Законом не передбачено.

Тож страхувальник, реалізуючи вимоги ч. 1 та 3 ст. 22 Закону, приймає рішення у формі розпорядчих документів згідно з наданими повноваженнями. Форму документу, який видає уповноважена особа, окремі питання організації роботи з призначення та здійснення страхових виплат страхувальник визначає самостійно.

Також читайте:

- Середня зарплата для оплати лікарняних і декретних: що змінилося з 1 січня 2023 року;

- Лікарняні від ПФУ: як працює система;

- Лікарняні працівникам у запитаннях та відповідях: нарахування та відображення у звітності.

Читай усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на платформі LIGA360. Менше часу на пошук - більше інформації та аналітики. Обирай вигідний тариф за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини