Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відключення електрики: які режими роботи може запровадити роботодавець

Реклама

Про трудові відносини в умовах обмеженого електропостачання розповіли в Подільському бюро правової допомоги.

Надали пояснення роботодавцям та працівникам на поширені питання.

1. Чи можна кваліфікувати відсутність електроенергії як форс-мажор, який спричиняє вимушений простій працівника і чи впливе це на його зарплату?

Зникнення електроенергії можна кваліфікувати як форс-мажор, який спричиняє вимушену зупинку роботи При цьому КЗпП зобов'язує роботодавця оплачувати простій працівнику, якщо той стався не з його вини, у розмірі не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

2. Чи може роботодавець не платити за простій?

Через відсутність електроенергії роботодавець повинен нести всі пов'язані з цим збитки, і виплатити зарплату за час простою або ж забезпечити співробітника альтернативним джерелом енергії, наприклад, акумуляторами, ноутбуками з батареєю, що можуть працювати без під'єднання до мережі тривалий час, генератором тощо.

3. Чи можлива дистанційна робота в разі відключення електроенергії?

Робочий процес у форматі дистанційної роботи можливий, однак потрібно врахувати, чи зможе працівник виконувати свої повноваження під час тривалої відсутності електропостачання.

4. Чи можна змінити режим роботи працівників у разі відсутності електроенергії?

Так, це можливо. У випадку почергових графіків відключення електроенергії для виконання працівником своїх повноважень, можна змінити час початку роботи, щоб робочий день починався/закінчувався до або після таких відключень. Також можна перенести час обідньої перерви, щоб вона співпадала з періодом відключення. Це не є порушенням прав працівника, а для роботодавцю це варіант, який дозволить йому уникнути зайвих витрат.

5. Чи зменшиться зарплата при зміні режиму роботи працівника?

Оплата праці за неповний робочий день або неповний робочий тиждень проводиться пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку. У випадку зупинення трудового договору працівник взагалі не буде отримувати зарплату упродовж часу такого зупинення.

Корисними будуть статті:

- Простій на підприємстві: усе про оформлення й оплату;

- Простій чи призупинення дії трудового договору: що обрати.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини