Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для керівників закладів освіти дозволена викладацька робота, яка не є сумісництвом – МОН

Реклама

МОН у листі від 25.01.2023 р. № 1/1164-23 відреагував на нюанси викладацької роботи керівних працівників закладів освіти у зв'язку із скасування нормативних документів, які стосуються сумісництва в державному секторі.

Керівним працівникам закладів освіти надано право вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому закладі, але не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік), якщо вони по основній посаді отримують повний посадовий оклад (ставку) (п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОН від 15.04.93 р. № 102). Також іншим працівникам закладів освіти надано право вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому закладі, але в середньому не більше 12 годин на тиждень (480 годин на рік), якщо вони по основній посаді отримують повний посадовий оклад (ставку).

Перелічені працівники за норму годин, визначену в цьому пункті, отримують оплату понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому відповідно для вчителів, викладачів та керівників гуртків (за тарифікацією). За години викладацької роботи чи занять з гуртками, виконані, як виняток, у зв'язку з виробничою необхідністю понад норму, зазначену в цьому пункті, провадять погодинну оплату за фактичну кількість годин, але не більше 240 годин на рік.

Викладацька чи гурткова робота у визначених нормах дозволена керівним та іншим працівникам закладів освіти у цьому ж закладі освіти в межах свого робочого часу за основною посадою, тому така викладацька чи гурткова робота не є сумісництвом.

Виконання зазначеної викладацької чи гурткової роботи не є суміщенням, оскільки за виконання такої роботи оплачують понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому відповідно для вчителів, викладачів та керівників гуртків (за тарифікацією), а не встановлюється доплата, яка передбачена за суміщення посад і встановлення якої заборонено керівним працівникам.

Тому ухвалення постанови КМУ від 22.11.2022 р. № 1306 та розпорядження КМУ від 22.11.2022 р. № 1047-р, відповідно до яких втратили чинність нормативні документи щодо сумісництва не обмежує право на здійснення відповідними працівниками закладів освіти робіт, передбачених п. 91 Інструкції № 102.

Однак скасування зазначених вище нормативних актів щодо сумісництва позбавило працівників інших закладів, установ, підприємств можливості виконувати такі види робіт, що не вважалися сумісництвом (зокрема, педагогічну роботу з погодинною оплатою праці в обсязі не більше 240 годин на рік), у межах свого основного робочого часу.

Враховуючи, що зазначені нормативні акти використовувалися не лише в освітній галузі, а стосувалися працівників усієї бюджетної сфери, МОН звернулося до Мінекономіки аби розробити проєкт постанови КМУ, який би врегулював зазначене питання, дозволивши окремі види викладацької (педагогічної) діяльності в певних обсягах і з погодинною оплатою в межах основного робочого часу та поновити інші норми, положення та правові підстави праці педагогічних і науково-педагогічних працівників, що вкрай необхідні в роботі галузі освіти.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини