Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС не визнає перелік територій бойових дій, затверджений Мінреінтеграції, для податкових пільг

Реклама

В ДПС заявили, що для цілей оподаткування не може застосовуватися Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, розроблений на виконання постанови КМУ від 06.12.2022 р. № 1364 та затверджений наказом Мінреінтеграції. Йдеться про наказ Мінреінтеграції від 22.12.2022 р. № 309, яким затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією.

Податківці відсилають до п. 69 підрозділу 10 «Перехідні положення» ПКУ, який містить вказівку щодо нарахування та сплати плати за землю, екологічного податку та податку на нерухомість, за об'єкти оподаткування, розташовані в межах територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, перелік яких визначається КМУ.

Вони вказують на ключову умову, за якою у платників податків у період дії воєнного стану в Україні виникає право їх не нараховувати та не сплачувати, - визначений саме Кабінетом Міністрів України перелік територій.

Натомість КМУ прийняв постанову «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» (далі - Постанова № 1364).

В роз'ясненні, наданому Мінфіном на запит ДПС, зауважено, що Постанова № 1364 визначає механізм формування переліку територій, а не затверджує конкретний перелік таких територій.

Тож розроблений на виконання Постанови № 1364 та затверджений Мінреінтеграції перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, не може застосовуватися для цілей оподаткування, оскільки згідно з ПКУ ключова умова можливості застосування платниками особливостей оподаткування - перелік територій, визначений саме Кабінетом Міністрів України.

Нагадаємо, що раніше ДПС вказувала, що лише після затвердження КМУ відповідного переліку територій можна було застосовувати зазначені пільги. На підставі цього уточнюючі декларації з плати за землю та з податку на нерухомість для зменшення нарахування податкового зобов'язання, визначеного у звітних деклараціях у 2022 році, можна подати лише після офіційного оприлюднення такого переліку КМУ. Про це йшлося у статті «Податок на нерухомість і плата за землю на період воєнного стану: як визначити «пільгову» територію».

Бажаєте першими дізнаватися про всі податкові та бухгалтерські зміни у 2023 році? Слідкуйте за розділами "Податки" та "Новації воєнного стану" у LIGA360:Бухгалтер. А ще ви можете налаштувати моніторинги, щоб отримувати сповіщення автоматично. Замовте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини