Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПФУ пояснив кожен зі статусів електронних листків непрацездатності

Реклама

В ПФУ нагадують, що сформований листок непрацездатності надходить в кабінет страхувальника, з якими застрахована особа перебуває у трудових відносинах.

Роботодавець може бачити в кабінеті, що листок непрацездатності отримує такі статуси: «Закритий», «Готово до сплати», «Помилково сформований», «Недійсний» та «Оплачений». Тож потрібно розуміти, що означає кожен такий статус.

1. «Закритий». Е-лікарняний набуває його з дня свого формування (відкриття) в Електронному реєстрі листків непрацездатності. По е-лікарняних з таким статусом ще не можна нараховувати кошти. Статус «закритий» змінюється на «готово до сплати» через 7 днів після дати:

- закриття (закінчення строку дії медичного висновку) - для лікарняних по тимчасовій непрацездатності;

- відкриття (початок строку дії медичного висновку) - для лікарняних по вагітності та пологах.

Якщо статус зміниться раніше, то варто зачекати, бо упродовж 7-денного періоду до лікарняного можуть вноситися зміни.

2. «Готово до сплати». По е-лікарняних з таким статусом роботодавець може сформувати заяву-розрахунок.

3. «Помилково сформований» - якщо медичний висновок, на підставі якого його було сформовано, створений з помилками. Тоді лікар упродовж 7 днів створить коректний медичний висновок, на підставі якого буде створено новий е-лікарняний. А попередній, із неточними чи некоректними даними, отримає статус «Помилково сформований». Виплати по таким е-лікарняним не проводяться.

4. «Недійсний» - створений на підставі медичного висновку за іншою категорією, період непрацездатності за яким не виходить за межі періоду непрацездатності за раніше створеним лікарняним.

5. «Оплачений». Цей статус отримає е-лікарняний після того, як страхувальнику на спеціальний рахунок надійдуть кошти для відповідних виплат застрахованій особі.

Також переглядайте публікації:

- Лікарняні суміснику - тепер лише ексклюзив;

- Легітимність виданих ФОП лікарняних;

- Лікарняні від ПФУ: як працює система.

Не витрачайте час на пошук аналітики на різних ресурсах. Тепер усі видання LIGA ZAKON для бухгалтерів доступні у рішенні LIGA360. А ще ти можеш налаштувати свою стрічку професійних новин та обраних посилань для роботи. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини