Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працюючим за ЦПД не оплачують перші 5 днів тимчасової непрацездатності – Місоцполітики

Реклама

Особи, які працюють на умовах цивільно-правового договору, також підлягають соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності (ст. 11 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування").

При цьому допомогу по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачують застрахованим особам з шостого дня непрацездатності.

Перші п'ять днів тимчасової непрацездатності оплачують згідно із Порядком оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затвердженого постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440 (далі - Порядок).

Оплачують перші п'яти днів тимчасової непрацездатності за основним місцем роботи застрахованої особи та за місцем роботи за сумісництвом у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату зарплати (доходу).

Водночас нормами цього Порядку не передбачено оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності застрахованій особі, яка працює на умовах цивільно-правового договору.

Джерело: лист Мінсоцполітики 15.02.2023 р. № 494/0/290-23/54.

Додатково використовуйте в роботі публікації:

- Трудовий чи цивільно-правовий договір: що вигідніше підприємству;

- Чи може юридична особа укласти цивільно-правовий договір із директором;

- Чи можна прописувати в ЦПД вимоги до охорони праці.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини