Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хто може отримати кредити Мінсоцполітики на початок або розвиток власного бізнесу

13 березня 2023, 12:40
1678
0
Автор:
Реклама

Мінсоцполітики повідомило, що перезапускає програму «Рука допомоги», яка спрямована на допомогу малозабезпеченим особам у відкритті власної справи. Міністерство також дало відповіді на найпоширеніші питання щодо одноразової безвідсоткової поворотної допомоги на відкриття власної справи.

Отримати фінансову допомогу може непрацююча працездатна особа з числа членів малозабезпеченої сім'ї, яка зареєстрована в центрі зайнятості як безробітна.

Фінансова допомога надається на придбання обладнання та матеріалів, необхідних для розвитку власної справи. Людина може отримати безвідсотковий кредит від держави строком на 3 роки для започаткування власної справи. Розмір такої допомоги становить 15 розмірів мінімальної заробітної плати, у 2023 р. це 100,5 тис. грн.

Людина, яка виявила бажання розпочати підприємницьку діяльність і отримати для цього фінансову допомогу, подає до центру зайнятості:

- заяву про надання фінансової допомоги;

- бізнес-план (розробляється самостійно або у процесі професійного навчання в центрі зайнятості);

- довідку про несудимість.

Для підтвердження даних про наявність (відсутність) обтяжень рухомого та нерухомого майна (до забезпечення технічної можливості отримання відомостей з Державних реєстрів) подаються витяг з Державного реєстру обтяжень рухомого майна, інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Якщо рішення комісії про видачу кредиту позитивне, то заявник повинен створити юридичну особу чи зареєструватися як фізична особа-підприємець протягом 30 календарних днів з дати отримання повідомлення.

Для отримання допомоги на закупівлю обладнання і матеріалів людина подає до центру зайнятості рахунок-фактуру (рахунок, квитанцію, накладну тощо) та договір, укладений з постачальником (продавцем) обладнання і матеріалів. На підставі зазначених документів міжрегіональний/регіональний центр зайнятості перераховує кошти для закупівлі обладнання та матеріалів на розрахунковий рахунок постачальника (продавця).

Умови повернення допомоги наступні. Або після закінчення трирічного строку з дати її отримання, однією сумою (протягом 30 календарних днів). Або достроково, частинами відповідно до графіка, погодженого центром зайнятості. Сума фінансової допомоги, що повертається, зменшується на суму сплачених податків, зборів і ЄСВ.

Фінансова допомога не повертається, якщо підприємцем:

- сплачено податки, збори і ЄСВ в сумі, що перевищує суму наданої допомоги;

- у перший рік з дати отримання допомоги працевлаштовано за направленням центру зайнятості не менше 2-х осіб із малозабезпечених сімей строком не менше, ніж на два роки.

Обирайте комплексне рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ від ЛІГА:ЗАКОН та миттєво подавайте звітність до держорганів, контролюйте борги й податки, а також моніторте контрагентів та бізнес-партнерів. Усе це в єдиному рішенні LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ. Ознайомитися з пропозицією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини