Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС презентувала типові приклади, коли блокують податкові накладні

Реклама

ДПС презентувала нові рекомендації платникам ПДВ щодо зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

До переліку документів, які найчастіше беруться до уваги ДПС під час розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН, можуть включати:

- договори, зокрема зовнішньоекономічні контракти, з додатками до них;

- договори, довіреності, акти керівного органу платника податку, якими оформлено повноваження осіб, які одержують продукцію в інтересах платника податку для здійснення операції;

- первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські документи, інвентаризаційні описи, у тому числі рахунки-фактури/інвойси, акти приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності певних типових форм і галузевої специфіки, видаткові накладні;

- розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків;

- документи щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачено договором та/або законодавством.

Наведено й типові причини відмови у реєстрації ПН/РК комісіями регіонального рівня та ДПС.

1. Підприємство виконує електромонтажні та висотні роботи.

До пояснення надано копії платіжних доручень, акти приймання-передачі виконаних робіт, угоди, штатний розпис. При цьому у штатному розписі відсутня посада електрика, не надано копії дозвільних документів на допуски до роботи з електричними мережами, відсутня інформація про підтвердження/залучення до виконання вказаних робіт спеціалістів зі сторонніх організацій, у податковій звітності платника податку не відображені доходи, нараховані та виплачені самозайнятим та/або фізичним особам за виконані роботи чи надані послуги.

2. Податкові накладні на роботи з виготовлення емульсії бітумної дорожньої та послуги з перевезення асфальтобетонної суміші (постачання товарів, відмінних від придбаних, за відсутності умов та/або матеріальних ресурсів для виробництва таких товарів).

Надано договори, копію виписки з банку на оплату виконаних робіт, копії посвідчення водія, відповідно до форми 20-ОПП подано інформацію про наявність виробничих приміщень та придбання автомобілів у 2020 році, разом з цим не надано копії документів на придбання сировини для виробництва. Основні засоби невідображені у податковій звітності, зокрема додатку АМ до декларації з податку на прибуток та фінансовій звітності платника. Відсутні акти приймання передачі готової продукції, товарно-транспортні накладні на доставку ТМЦ.

3. Зупинено податкову накладну на реалізацію соняшнику урожаю 2022 року.

Платник купує частину збіжжя від неплатників податків, податковий кредит формує за рахунок придбання скрапленого газу (25%), паливо-мастильних матеріалів (14%) та збіжжя від інших платників податків, повноваження представника постачальника, який підписав накладну не підтверджено. Відсутні акти приймання-передачі, документи на оплату та транспортування.

4. Постачання товару, походження якого не прослідковується за ланцюгом постачання та накопичення залишків нереалізованої продукції.

Платник реалізує сільськогосподарську продукцію, при цьому у платника виявлено накопичення залишків нереалізованих товарів за відсутності (недостатності) місць для їх зберігання (власних, орендованих складських приміщень, холодильних установок) відповідно до поданої до контролюючих органів звітності (у податковому кредиті курятина, олія пальмова, молочний жир, фрукти та овочі).

5. Зупинено податкову накладну на реалізацію пшениці (завищена врожайність).

Не надано документи на придбання добрив, засобів захисту рослин (видаткову накладну, сертифікати якості, товарно-транспортні накладні на доставку), статистичну звітність, зокрема, копії звіту №4-сг (річна) «Звіт про посівні площі сільськогосподарських культур», №29-сг. «Звіт про площі та валові збори врожаю с/г культур», № 21-заг (місячна) «Звіт про реалізацію продукції сільського господарства» тощо.

Площа наявних угідь недостатня для вирощування обсягу врожаю, що реалізується. Інформація про оренду чи власність достатніх для вирощування урожаю земель, сплати земельного податку (сплати єдиного податку для платника податку, який перебуває на спрощеній системі оподаткування четвертої групи) відсутні.

6. Підприємство громадського харчування (доставка готових обідів).

Ненадання видаткових накладних на придбання сировини, акту приймання передачі сировини, кошторису готової продукції, копії документів на часткову оплату придбаної сировини (в договорі постачання вказано про передплату 25% суми постачання та 75% після реєстрації податкової накладної).

7. Підприємство надає послуги фізичної охорони.

Недостатня кількість найманих працівників для надання послуг з фізичної охорони об'єктів замовників, при цьому у податковій звітності платника податку не відображені доходи, нараховані та виплачені самозайнятим та/або фізичним особам за виконані роботи чи надані послуги.

Ознайомтеся додатково із публікаціями:

- Мінфін змінив порядок ухвалення рішень щодо блокування ПН/РК;

- Блокування ПН/РК: черговий update від Кабміну;

- Блокування податкових накладних: особливості подання таблиці даних платника ПДВ.

Читайте усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на платформі LIGA360. Менше часу на пошук - більше інформації та аналітики. Обирай вигідний тариф за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини