Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новий порядок бронювання військовозобов'язаних працівників підприємствами – пояснення військової адміністрації

17 березня 2023, 09:20
1468
0
Автор:
Реклама

Львівська ОВА нагадує, що наприкінці січня уряд прийняв Постанову №76, якою затвердив новий порядок бронювання військовозобов'язаних на період дії воєнного стану. Так, згідно з новим порядком є 4 блоки суб'єктів бронювання військовозобов'язаних працівників:

- органи державної влади та органи місцевого самоврядування;

- підприємства, установи, організації, яким встановлено мобілізаційне завдання;

- підприємства, установи, організації, які здійснюють виробництво товарів, або надають послуги для Збройних сил України чи інших військових формувань;

- підприємства, установи, організації, які є критично важливі для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Зокрема, підприємства, установи та організації, які зазначені у пункті 4, мають спершу пройти етап визнання їх критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Львівська ОВА надала алгоритм для підприємств свого регіону, але він буде корисним і для роботодавців з інших областей.

Так, для отримання статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період за рішенням Львівської обласної військової адміністрації, підприємство повинне відповідати критеріям, затвердженим Постановою №76.

Підставою для прийняття рішення про визначення підприємства критично важливим є відповідність трьом і більше критеріям. Водночас для підприємств, визначених у п. 3 Порядку і критеріїв визначення № 76, підставою для прийняття рішення про визначення критично важливим є відповідність двом або більше критеріям.

Підприємство, яке відповідає встановленим критеріям, подає до Львівської обласної військової адміністрації звернення. До заяви обов'язково повинні подавати документи, які підтверджують відповідність критеріям.

Звернення, які надійшли до Львівської ОВА, розглядає Міжвідомча комісія з питань визначення підприємств, установ і організацій критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, після чого за відповідними пропозиціями та рекомендаціями начальник Львівської ОВА приймає відповідне рішення. Про результати розгляду звернення та прийняте рішення Львівською ОВА підприємства повідомляють письмово.

Після отримання статусу критично важливого підприємства, установи чи організації подається заявка на бронювання військовозобов'язаних працівників. Подача документів на бронювання військовозобов'язаних юрособами, які є критично важливими в особливий період, здійснюється згідно Порядку бронювання.

Після отримання рішення про відповідність підприємства критеріям і визначення його критично важливим для функціонування економіки у відповідній галузі в особливий період (відповідного наказу профільного міністерства) список подають до відповідного міністерства через кабінет бронювання.

Підприємства, установи та організації, які є критично важливими для задоволення потреб територіальної громади, тобто після отримання рішення ОВА про відповідність юрособи критеріям і визначення його критично важливим для задоволення потреб територіальної громади (для Львівської області такі критерії встановлено розпорядженням Львівської ОВА від 28.02.2023 № 101/0/5-23ВА), надсилають пакет документів зі списком військовозобов'язаних працівників до Львівської ОВА.

Список подається за формою згідно з додатком 1 Порядку бронювання в паперовій та/або електронній формі разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов'язаних за формою згідно з додатком 2 Порядку бронювання.

При цьому кількість військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню, повинна становити 50% кількості військовозобов'язаних підприємства, установи і організації на дату подання списку. У разі наявності обґрунтованої потреби кількість військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню, може перевищувати 50 відсотків кількості військовозобов'язаних підприємства, установи і організації на дату подання списку.

Підтвердження статусу критично важливого підприємства для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період здійснюється підприємством не рідше, ніж один раз на рік.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Додатково переглядайте:

- Бронювання військовозобов'язаних у 2023 році: які довідки отримувати та куди подавати пакет документів;

- Як роботодавцю бронювати працівників під час воєнного стану - Мінекономіки;

- Кого із військовозобов'язаних можна забронювати за новим порядком: постанова діє із 31 січня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини