Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як роботодавцю бронювати працівників під час воєнного стану – Мінекономіки

14 лютого 2023, 09:15
8455
0
Автор:
Реклама

Мінекономіки оприлюднило листа від 06.02.2023 р. № 2704-20/4897-03 щодо порядку бронювання військовозобов'язаних за списком військовозобов'язаних під час дії воєнного стану. У листі кілька суттєвих для роботодавців акцентів.

По-перше, щодо чинності відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час, наданих раніше рішеннями Мінекономіки відповідно до Постанови № 194 (втратила чинність). Вони залишаються чинними протягом строку, на який вони надані. Строки дії відстрочок визначаються з урахуванням Постанови № 1259. Зокрема, строки дії відстрочок, наданих військовозобов'язаним відповідними рішеннями Мінекономіки згідно із Постановою № 194, які не закінчилися станом на 10.11.2022, продовжено автоматично на три місяці. Водночас зазначеними постановами не передбачено прийняття Мінекономіки окремого рішення стосовно автоматичного продовження строків дії наданих відстрочок.

По-друге, пояснили щодо подання списків військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час (згідно з Порядком № 76). На думку Мінекономіки під час формування списків можуть враховуватися критерії бронювання військовозобов'язаних згідно з додатком 6 до Порядку бронювання військовозобов'язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами на період мобілізації та на воєнний час, затвердженого Постановою № 45, а також переліки посад і професій військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, затверджені Розпорядженням № 493.

Водночас Порядок № 76 не містить вимог щодо обов'язкового врахування органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями зазначених актів Кабінету Міністрів України під час формування списків. Відтак, неврахування зазначених критеріїв і переліків посад і професій під час формування списків не може бути підставою для відмови у бронюванні військовозобов'язаних.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

По-третє, торкнулися питання щодо обсягів бронювання військовозобов'язаних. Так, загальна чисельність військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню (50 відсотків кількості військовозобов'язаних на дату подання списку), визначається без урахування військовозобов'язаних, які займають посади державної служби категорій “А” та “Б”, керівників міністерств та їх заступників, керівників державних органів, органів державного управління, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, та їх заступників, керівників самостійних структурних підрозділів таких органів та їх заступників, працівників патронатних служб.

Кількість військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню та займають посади п'ятої - сьомої категорій посад в органах місцевого самоврядування, повинна становити 50 відсотків кількості військовозобов'язаних органу місцевого самоврядування на дату подання списку.

У разі наявності обґрунтованої потреби кількість військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню, може перевищувати 50 відсотків кількості військовозобов'язаних підприємства, установи і організації на дату подання списку.

По-четверте, Мінекономіки висловилося щодо підтвердження надання відстрочки військовозобов'язаному, оформлення відстрочок. Документом, що підтверджує надання, є витяг, завірений підписом керівника та печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації.

Оформлення відстрочок, які надані в установленому порядку, здійснюється територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (п. 11 Положення № 154).

Невірне зазначення у списку інформації про військовозобов'язаного, зокрема, його прізвища, ім'я та по батькові (за наявності), року народження, військово-облікової спеціальності (профілю), найменування (повного та скороченого) та адреси органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, коду ЄДРПОУ (за наявності), може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов'язаного на спеціальний військовий облік (абз. 2 п. 10 Порядку № 76).

По-п'яте, у листі йшлося про подання Мінекономіки звітності з питань бронювання військовозобов'язаних. Звітність з питань бронювання (п. 15 Порядку № 76) у відомстві просять подавати до Мінекономіки щоквартально, починаючи зі звіту за І квартал 2023 року.

Отримай доступ до найповнішої інформаційної бази для бухгалтера прямо сьогодні! Понад 1,7 млн нормативно-правових актів й аналітики, форми та бланки для бухгалтерського обліку. Дізнайся ще більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини