Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українським біженцям за кордоном не потрібно подавати декларацію за 2022 рік – позиція Гетманцева

29 березня 2023, 09:15
2723
0
Автор:
Реклама

Нардеп Данило Гетманцев, голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, оприлюднив свою думку щодо, як він висловився, «зайвої дискусії про необхідність подавати податкові декларації українськими біженцями за 2022 рік». На його думку, «все написано в законі».

Подавати декларації повинні тільки податкові резиденти України. Статус податкового резидента визначається в п.14.1.213 ПКУ, відповідно до якого статус резидента визначається за критеріями, що застосовуються каскадно. Першим критерієм є місце проживання особи, потім місце постійного проживання, центр життєвих інтересів, проживання в Україні протягом 183 днів і лише в останню чергу (якщо попередні критерії визначити неможливо) - громадянство.

Таким чином, каже Гетманцев, громадянин України не повинен подавати декларацію, якщо за попередніми критеріями він не є податковим резидентом України.

Однак, за його словами, в законі не написано, що до законопроєкту 7632, який з високою долею вірогідності буде прийнятий ВР в першій декаді квітня, якщо резидент України отримує іноземні доходи, що не оподатковуються, він звільняється від обов'язку подання декларації.

Гетманцев додає: «Виплати від іноземних держав нашим біженцям ми звільнили від оподаткування раніше».

Отримай доступ до найповнішої інформаційної бази для бухгалтера прямо сьогодні! Понад 1,7 млн нормативно-правових актів й аналітики, форми та бланки для бухгалтерського обліку. Дізнайся ще більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини