Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НАДС пропонує закріпити у структурі зарплат держслужбовців принцип 70/30

Реклама

НАДС інформує про підготовку до розгляду у першому читанні законопроєкту про впровадження єдиних підходів в оплаті праці держслужбовців на основі кваліфікації посад.

Документ позиціонують як ключовий для реформи системи оплати праці на державній службі.

Він пропонує чіткий поділ зарплати на: сталу (не менше 70%) та варіативну (не більше 30%) частини. Тобто, відповідно до законопроекту буде закріплено у структурі зарплат держслужбовців принцип 70/30.

Таким чином буде підвищена роль сталої зарплати разом із зниженням дискреції керівника на розмір зарплати.

Основна частина зарплати становитиме не менше 70% на індивідуальному рівні й міститиме фіксовані виплати та основну винагороду. Сюди потрапляє посадовий оклад (грейд), надбавки за вислугу років та ранг, допомоги до щорічної відпустки (при нарахуванні). Грейди визначатимуть на основі класифікації посад державної служби згідно з Каталогом типових посад.

Класифікація посад - це процес розподілу посад державної служби та віднесення посад до відповідних сімей та рівнів, визначених у Каталозі типових посад державної служби і критеріях віднесення до таких посад. Класифікація здійснюється, зокрема, шляхом виявлення пріоритетів діяльності та переважної кількості функцій, що характеризують приналежність посади державної служби, яку класифікують, до відповідної сім'ї посад.

Наразі Каталог визначає тільки перелік сімей та рівнів типових посад державної служби, містить їх опис. У подальшому класифікація посад сприятиме кар'єрному зростанню, професіоналізації та спеціалізації державної служби.

Додаткова частина зарплати становитиме не більше 30% на індивідуальному рівні. Вона залежатиме від особистого внеску в загальний результат роботи органу. Мова йде про місячну або квартальну премію, премію за результатами оцінювання, компенсації за додаткове навантаження та за вакантною посадою.

Буде також і обмеження на стимулюючі виплати:

- премія за результатами щорічного оцінювання не може перевищувати розміру посадового окладу;

- місячна премія державного службовця не може перевищувати 30%, а квартальна - 90% розміру його посадового окладу;

- максимальний розмір надбавки за вислугу років визначено на рівні 30% від підвищеного посадового окладу.

Тож зменшення кількості складових зарплати держслужбовців дозволить зробити її прозорішою та зрозумілішою як для самих держслужбовців, так і для суспільства, мінімізувати можливості зловживання.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини