Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пільгове оподаткування землі, нерухомості на територіях бойових дій: влада та бізнес готують фінальну версію законопроекту

Реклама

Представники Федерації роботодавців взяли участь у черговому засіданні робочої групи Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики та фахівців Мінфіну, ДПС, Мінреінтергації, Держземкадастру, експертів бізнес-асоціацій для обговорення правок до законопроекту № 7632.

Законопроект у другому читанні пропонує норми, які повинні розблокувати пільгове оподаткування землі, нерухомості, екологічного податку та надати можливість суб'єктам господарювання не сплачувати податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки відповідно до Реєстру зруйнованого та пошкодженого майна.

Неприпустимо у воєнний час зволікати з прийняттям нормативних актів, які врегульовують пільговий період оподаткування бізнесу, який наразі на цих територіях потерпає від падіння виробництва, логістичних, торгівельних проблем, вимиванню край необхідних в цей час коштів для господарської діяльності в умовах воєнного стану, коли кожне підприємство вимушене боротися за збереження виробництва та робочих місць.

Пропозиції Федерації роботодавців щодо повернення зайво сплачених коштів у разі зміни власника/орендаря земельної ділянки та несплати податків за землю під зруйнованими/пошкодженими будинками тощо були враховані.

Також про деталі схваленого податковим комітетом ради законопроект № 7632 розповіла нардеп Н.Южаніна.

Вона відзначила, що за земельні ділянки, які після завершення бойових дій чи деокупації вже будуть позначені органами надзвичайних ситуацій спеціальними попереджувальними знаками "МІНИ" і доступ до них обмежений, податок на землю доведеться сплачувати до початку їх обстеження спеціалізованими організаціями з розмінування (в Україні їх зараз не більше десяти). Враховуючи ситуацію із замінуванням у східних та південних регіонах, таке обстеження може розпочатися і через рік чи два, а може і через три. Земля не використовується, а комітет із Мінфіном наполягають на сплаті податків до місцевих бюджетів.

Пільгу можливо буде отримати в індивідуальному порядку, якщо конкретна земельна ділянка забруднена вибухонебезпечними предметами або будівля зруйнована чи пошкоджена, - і для цього їх власник має подати до органу місцевого самоврядування заяву.

Пільга діятиме з початку місяця, коли відповідне рішення місцевої ради буде прийнято (а це може бути і через декілька місяців), до кінця календарного року.

І так кожен рік: заява - очікування розгляду - рішення ради (допоки ділянка не буде розмінована чи будинок відновлено).

Найголовніше - при завершенні активних бойових дій чи деокупації територій (починаючи з 2023 року) пільги діятимуть до кінця місяця, який буде зазначено у наказі Мінреінтеграції як дату завершення таких подій (до речі, саме під застосування цього наказу змінені інші норми Податкового кодексу).

Безліч переваг для бухгалтерів - єдине рішення LIGA360. Відповіді податкової, вебінари на "гарячі теми", розсилки з новинами та аналітикою, актуальні форми звітності. Замов LIGA360 прямо зараз, щоб зробити роботу зручнішою.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини