Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон № 2888: які зміни враховувати платникам ПДВ при розрахунках електронними грошима

Реклама

В Центральному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків вказали на новації Закону № 2888 (чинний із 1 квітня 2023 року) для платників ПДВ, які використовують електронні гроші.

1. На яку дату виникають податкові зобов'язання з ПДВ за операціями з постачання товарів /послуг, які є об'єктом оподаткування ПДВ, у випадку якщо товари/послуги ще не поставлені, але оплата за останні вже здійснена електронними грошима?

На дату перерахування електронних грошей покупцем на електронний гаманець постачальника (платника ПДВ) як оплати за товари/послуги у такого постачальника виникає обов'язок щодо визначення податкових зобов'язань з ПДВ та складання ПН і її реєстрації в ЄРПН.

2. Чи застосовується касовий метод податкового обліку до відповідних операцій з постачання товарів/послуг у випадку, якщо оплата за них здійснюється електронними грошима?

Так, застосовується.

3. На яку дату будуть включатися суми ПДВ до складу податкового кредиту у випадку, якщо товари/послуги постачальником платником ПДВ ще не поставлені, але оплата за них вже здійснена покупцем - платником ПДВ електронними грошима?

На дату списання з електронного гаманця покупця (платника ПДВ) електронних грошей в рахунок оплати вартості товарів/послуг на електронний гаманець їх постачальника (платника ПДВ). При цьому суми ПДВ підлягають включенню до складу податкового кредиту покупця (платника ПДВ) на підставі ПН, складеної і зареєстрованої в ЄРПН постачальником (платником ПДВ).

4. Чи оподатковують ПДВ операції з постачання послуг із виконання платіжних операцій, що надаються надавачами платіжних послуг, операторами платіжних систем; випуску, погашення електронних грошей; емісії, обміну, погашення цифрових грошей НБУ?

Ні, не оподатковують. Такі операції не є об'єктом оподаткування ПДВ.

5. За який звітний (податковий) період платник податку вперше має право заявити суму від'ємного значення ПДВ до бюджетного відшкодування на рахунок відкритий у небанківського надавача платіжних послуг?

Враховуючи, що Закон № 2888 набрав чинності 1 квітня 2023 року, вперше платник податку має право заявити суму від'ємного значення ПДВ до бюджетного відшкодування на рахунок в небанківського надавача платіжних послуг за звітний (податковий) період квітень 2023 року.

LIGA360 - твоя бізнес підтримка. Тільки зараз скористайтеся акційною пропозицією. Замовте до 10 робочих місць за фіксованою ціною 7000 грн/міс. на пів року. На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів, HR. Деталі за посиланням.

Додатково ознайомтесь:

- ДПС зможе арештовувати та стягувати кошти з електронних гаманців в рахунок податкового боргу;

- Електронні гроші в податкових розрахунках та нові правила для підзвітних коштів: зміни із 1 квітня;

- Із 1 квітня - новий порядок оподаткування та звітування щодо витрат на відрядження.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини