Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати обмежили розмір зарплат держслужбовців та керівників держпідприємств заради військових

11 квітня 2023, 10:55
2512
0
Автор:
Реклама

Верховна Рада проголосувала за повернення додаткової винагороди розміром 30 тисяч грн усім військовослужбовцям, працівникам ДСНС і поліцейським. Це сталося завдяки підтримці 277 нардепами відповідної поправки при голосуванні за законопроект №8312. Доплати діятимуть до кінця періоду воєнного стану. Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

Пізніше він оприлюднив текст відповідної поправки: «На період дії воєнного стану військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, поліцейським щомісячно виплачується додаткова винагорода в розмірі 30000 гривень не залежно від покладених на таких осіб завдань чи районів проходження служби. Для таких осіб, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах їх ведення (здійснення), зокрема на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора, у період здійснення зазначених заходів (у тому числі військовослужбовцям строкової служби), розмір цієї додаткової винагороди збільшується до 100000 гривень в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах».

Тобто це положення не поширюється на курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів та курсантів і слухачів закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання. Водночас військовослужбовці є не лише у ЗСУ, а й у Нацгвардії, СБУ, СЗР, ДССТ.

Але, як наголосив народний депутат Ярослав Железняк, така поправка повертає надбавку захисникам шляхом економії на скорочені зарплат для держслужбовців та менеджменту держпідприємств (до 10 мінімальних зарплат максимум). Й зекономлених таким чином коштів не вистачить і на 2% необхідних видатків. Тому для того, щоб ця правка дійсно повернула доплати захисникам України, потрібно змінювати Держбюджет.

Тому поки що поправка лише обмежує грошове забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ/ДП максимум до десяти розмірів мінімальної заробітної плати, тобто такі зарплати не можуть перевищувати за теперішніх умов 67 тисяч грн.

Що треба знати бухгалтеру про оплату праці, надання і оплату відпусток у 2023 році? Усі потрібні матеріали оновлюються у LIGA360. Слідкуйте за розілом "Персонал" - отримуйте інформацію про зміни законодавства, оплати лікарняних та оподаткування заробітної плати. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини