Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада може повернути виплату лікарняних за всіма місцями роботи

Реклама

Починаючи із 1 січня 2023 року діє нова редакція Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», яка викладена Законом України від 21.09.2022 р. № 2620-IX.

Ці зміни призвели де запровадження норм, які звужують змісту та обсягу існуючих прав і свобод - переконують нардепи в Пояснювальній записці до законопроекту № 9214 від 17.04.2023 року.

Зокрема, до 1 січня 2023 року:

1) в абзаці 2 п. 1 ст. 30 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» було передбачено, що допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) та за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому КМУ.

Однак із 2023 року в абзаці 2 п. 1 ст. 22 цього ж Закону передбачено, що допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається лише за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом).

Внаслідок цього, зменшено розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності.

2) у п. 5 ст. 32 Закону було передбачено, що страхові виплати здійснюються у разі, якщо звернення за їх призначенням надійшло не пізніше 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності, закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, з дня смерті застрахованої особи або члена її сім'ї.

Проте вже з 1 січня 2023 року страхові виплати здійснюються у разі, якщо звернення за їх призначенням надійшло не пізніше шести календарних місяців з дня відновлення працездатності, закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, з дня смерті застрахованої особи або члена її сім'ї.

Саме тому внесений законопроект передбачає підвищення розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності, а також уточнення норм щодо лікування, санаторно-курортного лікування, забезпечення засобами реабілітації, виплату грошових компенсацій на різні потреби потерпілим на виробництві, більш чітке визначення розмірів страхових виплат, пільг на проїзд до місця лікування та інші.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини