Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи включають до доходу єдинника за ставкою 2% дохід від дисконтування фіндопомоги

Реклама

ДПС пояснила в індивідуальної податкової консультації від 12.01.2023 р. № 30/ІПК/99-00-04-03-03-06 ситуацію щодо включення до складу доходу платника єдиного податку зі ставкою 2% доходу від дисконтування фінансової допомоги та перерахунку курсових різниць.

В запиті Товариство повідомило, що до 27.04.2022 року було платником податку на прибуток на загальних підставах, а з 27.04.2022 року - платник єдиного податку третьої групи зі ставкою 2%

Воно обліковує в складі зобов'язань поворотну фінансову допомогу від засновника - нерезидента. До 27.04.2022 року, будучи платником податку на прибуток на загальних підставах, відображало суми фінансової допомоги за теперішньою вартістю з урахуванням дисконтування.

В квітні - травні 2022 року були підписані додаткові угоди щодо продовження строків дії договорів фінансової допомоги, відповідно компанія визнавала модифікацію договорів фінансової допомоги та нараховувало доходи від дисконтування.

Тому цей платник податків запитував:

1) чи вважається дохід від дисконтування в розумінні п. 2 ст. 292.1 ПКУ доходом в грошовій, матеріальній чи нематеріальній формі?

2) чи є базою оподаткування єдиним податком зі ставкою 2% дохід від дисконтування?

3) чи є базою оподаткування єдиним податком зі ставкою 2% від перерахунку курсових різниць за заборгованістю в іноземній валюті (дебіторська/кредиторська)? Якщо так, то на яку дату здійснювати перерахунок: на дату балансу (дату складання фінансової звітності) відповідно до стандартів або на дату закриття місяця (оскільки звітність з єдиного податку складається помісячно)?

Висновки податківців:

1. Дохід від дисконтування включається до бази оподаткування єдиним податком за ставкою 2% доходу.

2. Юрособа - платник єдиного податку визначає курсові різниці від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти на дату балансу, а також на дату господарської операції згідно з вимогами національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку.

3. В податковій декларації юрособи - платника єдиного податку зазначається лише обсяг доходу, а відображення витрат не передбачено.

4. Позитивне значення курсових різниць від перерахунку іноземної валюти включають до складу доходів такого платника податку. Від'ємне значення курсових різниць від перерахунку іноземної валюти не зменшує базу оподаткування єдиним податком.

Додатково читайте публікацію «Єдинник нарахував дохід від дисконтування - чи зараховувати його до бази оподаткування».

Де підприємцю шукати роз?яснення законодавства та довідкову інформацію? Всі відповіді надасть LIGA360. Дізнавайтеся від експертів про новації воєнного стану та важливі новини для українського бізнесу. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини